måndag 3 november 2008

Rot eller blomma? Och baka bröd

Det har vuxit upp nåt ur bladen i min orkidé som för länge sen tappat alla sina blommor. Säg mig ni blomsterexperter, är detta en blivande blomma, eller en rot?

Fullständigt övertygad om att det måste vara en blomma :-) så har jag klämt fast den längs en pinne för att styra den Upp Mot Ljuset. Klart det måste vara en blivande blomma... (please!), förmodligen i så fall framkallad av konkurrensen av en fejk-blomkvist som jag stuckit ner i krukan.

Tips, klickar man upp förstoring av bilden så kan man se typ fjäll på den gröna glansiga "pinnen" och så är den knölig i toppen. Blomma! Ah, berättade jag att jag tror på jultomten också? :-)


Medans ni funderar som bäst på hur ni ska lägga fram den dåliga nyheten för mig att det inte alls är en blomma... så kan ni ägna er åt lite brödbakande. Väldigt saftigt och gott bröd, med ett käckt namn.

Jag brukade baka det för många år sen men så slutade mjölet att existera ute i affärerna. Nu har jag gett upp jakten och helt enkelt ersatt det med trendigt dinkelmjöl.


Fiberrika hurtbullar (20-22 st)

2 dl solroskärnor
1 dl hela linfrön
2 dl vatten
2 msk oliv/sesamolja
3 dl filmjölk
50 g jäst
2,5 dl finrivna morötter
2 dl vetegroddar
1 tsk salt
9 dl lantvetemjöl, som jag bytt mot siktat dinkelmjöl
1 dl mjöl till utbakning
Tillägg: pumpakärnor efter pensling
  • Blanda solroskärnor linfrö och vatten i en bunke. Låt svälla någon timme.
  • Värm försiktigt olja och filmjölk till 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av den ljumma vätskan. Tillsätt resten av filen samt övriga ingredienser, arbeta in mjölet i omgångar.
  • Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter. Arbeta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 2 rullar. Skär varje rulle i 10-11 jämnstora bitar. Forma dem till runda eller ovala bullar.
  • Låt jäsa på bakplåtspappersklädd plåt ca 15 minuter. Pensla med filmjölk och grädda i 225 grader 12-15 minuter.
Receptet kommer från vetegroddspåsen men lantvetemjöl verkar som sagt inte existera längre, dags för en uppgradering av texten på påsen tror jag... Man kanske kan byta mot vilket mjöl som helst, jag tog alltså siktat dinkelmjöl och nästa gång blir det fullkornsvarianten (eller blandat, och så strödde jag pumpakärnor på bullarna efter att ha penslat med filen. Jag tror det blev godkänt av Max 4 år och av mamma Malin.

15 kommentarer:

Hannis sa...

Ser ju faktiskt ut som att det är en ny blomma på G!

Brödbak..
Om jag kunde!
Risk för brand när jag bakar!

Anonym sa...

Jag tycker också att det ser ut som en blomstängel. Grattis säger jag.. som aldrig lyckats få dom där i blom igen... :-P
Brödet ser verkligen hurtigt ut med alla dessa frön både i och på.

Synnøve. sa...

Klart det är en blomma.
Jag tror på tomten jag med så då är vi ialla fall två.
Ska försöka baka det där brödet. Men såg faktiskt lantvetemjöl i en butik i charlottenberg för några veckor sen.
Om du vill kan jag kika igen.
Ha det nu så bra.
kramen Synne.

Anonym sa...

Blomma!:-)Rötterna är lite gråaktiga. Jag har hört flera som säger att det brukar gå lite fortare om man sticker ner en fejkblomma.. Eller så är det kanske önsketänkande;-)

Brödet såg riktigt gott ut!

Anonym sa...

Hej! Klart du måste hoppa på nästa flyg och hälsa på oss ;) Ja visst är julsakerna från Cult helt underbara iår? Jag kan inte förstå hur dom lyckas överträffa sig själv från år till år =) Har kikat runt hos dig och sett att du har ju en hel del cult hemma hos dig!Jätte fint! Har man väl börjat kan man ju inte hålla sig borta från Cult!

Emma sa...

Hihi som tur är så är jag ingen blomexpert så för att göra dej glad gumman så "tror" jag att det är en ny blomma;) Vore ju lite konstigt annars eller...och JA jag tror på tomten!!! Brödet ser ju ljuvligt gott ut, skulle sitta fint just nu. Kanske skulle kunna överraska sambon nån gång med hembakat bröd, då skulle han nog svimma tror jag, är ju inte känd för att gilla stå i köket...=)
Har du det bra annars i kylan?? Kramar i massor emmsan

Anonym sa...

Har inte en aning om med Orkidén för jag slängde min när den blommat över.....tyvärr.
Håller tummarna för att det är en ny blomma på G

Brödet ser ju supergott ut......gillar när det är morot i för det blir så saftigt och gott då.
Fast här blir det inget bakat någonsin, var nog åratal sen nåt bakades alls i detta hem, sån är jag.

Kram och ha en bra fortsatt kväll!

Jo sa...

Jag skulle säga att det är en ny blomma på gång där. Rötterna ser lite mer skrovliga ut. Iallafall mina! :)

Fröken Fräken sa...

Jag vet inget om orkidéer, jag törs ju inte ens köpa någon, helt övertygad om att jag ska ta död på på den redan i påsen på vägen hem. Men jag uttalar mig ändå tvärsäkert om att det visst är en knopp och inte en rot. Jajamen! Och jag hade ju 3:a i biologi på högstadiet så du förstår ju att det är en expert som snackar!!

Spabesök i Nacka inställt! Det gick ju inte, inte med bihålor som bankar redan nere på marken, inte orkar jag sitta i flygplan då. Jaja, vad är väl en bal på spa.. eller nåt... stackars, stackars mig!!

Fröken Fräken sa...

Jag vet inget om orkidéer, jag törs ju inte ens köpa någon, helt övertygad om att jag ska ta död på på den redan i påsen på vägen hem. Men jag uttalar mig ändå tvärsäkert om att det visst är en knopp och inte en rot. Jajamen! Och jag hade ju 3:a i biologi på högstadiet så du förstår ju att det är en expert som snackar!!

Spabesök i Nacka inställt! Det gick ju inte, inte med bihålor som bankar redan nere på marken, inte orkar jag sitta i flygplan då. Jaja, vad är väl en bal på spa.. eller nåt... stackars, stackars mig!!

Sara sa...

vad lustigt, min orkidée har en likadan nu:) jaghoppas verkligen det är en blomstängsel för jag fick orkidéen förra året av min sambo på alla hjärtans dag och då blommade den med två stängslar och massor utav vackra vita blommor, dyr var den säkert också...så jag vill ju verkligen få den att överleva, men mest för att jag fick den av min sambo förstås-

Anonym sa...

Åh, vad gott det där brödet ser ut!!! :-) Nu är jag en naturkatastrof vad det gäller bakning, för jag har så förbaskat svårt för att hålla mej till receptet trots att jag VET att det blir GALET om jag avviker för mycket från angivna ingredienser och mått... <:-) Men jag blir verkligen sugen på att testa när jag ser bilden!

Speciellt gröna fingarar har jag inte, men nog är jag rätt säker på att det som växer fram på din orkidé är en ny blomstängel! KUL!!!

Trevlig kväll! :-)

Lisas inredningsblogg sa...

Mmmm yummy, ser riktigt gott ut! Sänd över lite till frukost imorgon ;D KRAM

Pysselprinsessan sa...

Jajamensan! Det är en blomma! Helt säkert! Congrats! :)

Åhh! Tack så jättemycket för utmärkelsen! Å grattis, den är du absolut värd!

Kramar

Sara sa...

Ja det är alltid kul med nya inredningsprogram,kul med renoveringsprojekt. Nä jag har ju ingen tekanna,skandal! Men vattenkokaren är min bästa vän för den går varm om kvällarna! Orkidén blommar inte än men den är nog på god väg*hoppas*
Kram Sara