fredag 31 oktober 2008

Värmeljusjakten, en grön jul?

Har ni hört talas om Värmeljusjakten? Det hade inte jag förrän mina ögon fastnade på en liten rad i IKEA:s reklamblad som jag fick igår. Däremot så visste jag redan att det är otroligt bra att återvinna aluminium för att det är en enorm energibesparing jämfört med att framställa ny.

Trots att jag visste... så brukar de små fjuttiga kopparna hamna i soporna... de är ju så små... Men fr.om nu så ska de sparas! Sen får vi se om jag springer på nån insamlande söt liten skolklass så jag kan hjälpa dem i tävlingen, eller så får det bli vanlig återvinning.

Här är ett snapshot från websajten, och under bilden lite klipp ur texten på sidan. Den gröna färgen har jag lagt på, för det är väl ett grönt beslut, vi är nog många som gör av med stora lass av värmeljus... Så jag ser fram emot 100 % återvinning av värmeljuskoppar bland bloggare, och en "grönare" jul (vinter) :-) Länken tar er givetvis till kampanjsajten så att ni kan läsa texten i sin helhet.


OM STORA VÄRMELJUSJAKTEN

Varför ägna en hel tävling åt något så litet och fjuttigt som en värmeljuskopp? Jo, för att den är tillverkad av aluminium.

...

Näst efter järn är aluminium vår mest använda metall. Bilar, båtar, bussar, tåg, cyklar, kastruller, läskburkar, kaviartuber, bilfälgar, pepparkaksformar, vägskyltar och foliepapper är bara några saker som är gjorda av aluminium. Skälen till denna popularitet är många. Aluminium har en låg vikt, är lättarbetat, hållbart, står emot rost, håller tätt, leder värme och elektricitet och är lätt att forma och foga. Dessutom är luminium ett estetiskt tilltalande material och förstås - mycket tacksamt att återvinna.

...

Att tillverka ett kilo aluminium kräver samma mängd energi som finns i tre liter bensin. Den totala förbrukningen av aluminium i Sverige uppgår till ungefär 260 miljoner kilo per år. Om allt aluminium skulle nyproduceras så krävs energi motsvarande drygt 779 miljoner liter bensin.

Som tur är kan all aluminium återvinnas. Kvaliteten hos det återvunna materialet är dessutom lika bra som hos det nytillverkade.

...

Genom att återvinna sparar man hela 95 % av energin som går åt vid nytillverkning. Om vi lämnar alla våra aluminiumförpackningar till återvinning, blir den energi som sparas så stor att den kan värma upp ungefär 8500 småhus per år. I Sverige återvinns ungefär 88 % av allt aluminium. Det är en bra siffra som gör oss till det tredje bästa återvinnarlandet i världen. Men vi kan bli ännu bättre!

11 kommentarer:

www.gottablandat.wordpress.com sa...

ja tänk om alla kunde ha ett sa bra miljötänkande vad mkt enegri man kan kunde spara!

Fröken Fräken sa...

Ja, det gäller ju alla bäckar små - men jag undrar om det finns någon aluminiumåtervinning här? Metallåtervinning ja, men är det samma..?! Måste undersökas!!

Detsamma gäller för det här Nackabesöket, trädutbudet ska utredas medan de övriga ligger i lerinpackning och ångar bort sig själva med wasabipasta, typ (du gissade rätt beträffande stället alltså!). Men efter besöket i Göteborg har jag insett att även träden söderöver har börjat se lite dystra ut och inte ha så mycket kvar av vare sig löv eller "frukter". Det kanske blir wasabi för mig med då..

Jag hann in på Panduro i Göteborg! Där förköpte jag mig på fina papper, etiketter, bokstäver som jag har tänkt göra julkort av. Om jag nämns alltså! Jag kan få separationsångest och inte vilja skiljas från något av de fina papprena.. samtdigt fick jag med mig katalogen så inför nästa besök ska här ske planerade inköp (vem försöker jag lura?!) Jag har börjat gå igenom och bearbeta! Tur man slank in på ett Netto för att få sig en cola och där, av alla ställen, sprang på lite snajsiga flockade papper också! Nu har jag nog underlag för att göra julkort till ca 55 personer...
Nu ska jag ha herr Fräken till att hänga upp en gren i vardagsrummet!! (jag är för kort!)

jennys hus sa...

det har jag missat. Bra att du uppmärksammar oss:-) Är precis som du, slänger de små i soporna men nu ska jag försöka ändra på det.
Trevlig helg/jenny

Mari sa...

Noppe!! Har inte haft en tanke på det eller läst om det. Men tänker man efter jösses vad värmeljuskoppar det måste gå åt varje år.
Ska ta mej i kragen och börja spara dem, ska även bli kul att se hur många man gör åt samt slå ett slag för naturen.

Superbra inlägg!!

Kram och ha en bra dag!! Själv ska jag jobba......lagom kul!

Tina på peppar och Vanilj sa...

Vilket bra och viktigt inlägg du har gjort här! hur har jag kunnat missa detta!? I och för sig så återvinner jag värmeljus och det blir en hel del kan man lugnt säga...

Tusen tack för din rara och härliga kommentar hos mig, och tack för kommentaren om min lilla tjejs blogg :D

Du är mer än hjärtligt välkommen tillbaka! Jag kommer tillbaka till dig!

Kram Tina

Tjohalias blogg om inredning sa...

Vilken härlig tanke! Det ska jag tänka på nästa gång jag tänder mina ljus.

Jag vill också passa på att gratulera för du har vunnit två kivilyktor från Iittala!! Tack att du tipsade om min tävling.

Maila mig din adress och vilken färg du vill ha på mail@tjohalia.se (Du kan välja mellan färgerna grön, mossgrön, klarglas, grå och vattenblå) Kram på dig!

Fröken Fräken sa...

Är du ute och rumlar hela helgen lång? Vad säger bloggen då´rå?

Jag tror på Bermudatriangeln som flyttat sig norrut vad gäller alla försvunna grejer den senaste tiden. Fast man har ju sett i "Hundtricket" vad bagagepersonalen på Arlanda pysslar med så vem vet vilka äventyr som min stackars väska har varit med om!? Hoppas man vågar checka in den till veckan! Om man nu kommer sig iväg och den här förkylningen inte blir ännu värre, krax!

Herr Fräken hälsar att det inte är något konstigt med försvinnande bilder, det beror på att min bärbara dator är ett gammalt härk... Men dator, han menar inte det! Visserligen krånglar du ibland men än kämpar du på!

Jodå, jag använder mig alltid av säker borttagning av USB-minnet, inget plötsligt utryckande här inte! Och absolut inget Vista! Bah!! Gillar man Super Mario vill man inte ha Grand Theft Auto.

Gren i taket var för att det var sååå tjuusigt! Dock ganska så skräpigt innan man fått upp den!

Designtjejen sa...

Oj.. har aldrig tänkt på det!!!!!!! Oj.. dom är ju så små.. så lite.. men ja.. herre mi.. det blir ju många och om man plussar ihop det så..
Kramis

Monkan sa...

Självklart för mig som liten miljönissa, att dessa små koppar åker in i återvinningen. Men jag vet att de flesta tyvärr kastar dessa i soporna. Jättebra inlägg på bloggen detta. Måtte nu många läsa det här.

//Monica

jenny sa...

Vad kul att du hittat till min blogg och att du tyckte om min krönika!

Ha det bra
/Jenny

ps. mysig blogg du har!

Hannis sa...

Miljötänk!Bra där!
Man tänker inte på vad dom där små rackarna igentligen kräver för att bli till!!

Så med röda kinder får jag alltså sluta kasta dom och börja lämna in dom någonstans.
Men vart?!Måste kollas!