söndag 20 december 2009

4:e advent + bara för Hannis :-)

Äntligen. Förra veckan, precis på självaste 3:e advent, fick jag äntligen tag på en passande bricka till adventssljus. Och äntligen igår lagom till idag fjärde advent så fick jag tag på granris, lite pynt måste man väl få ha på en ljusbricka i alla fall?

Problemet var att hitta en bricka som var lång nog, jag tycker nämligen att man ska hålla rekommenderat avstånde mellan ljusen både för säkerhetens och brinntidens skull. I många bloggar har jag sett ljusarrangemang där ljusen står tätt, jättefint men... Många ljus tätt ihop, då finns det risk för övertädning, och om inte annat så brinner de förmodligen ner mycket fortare än de skulle gjort annars.

Så NU är min ljusbricka med feta adventsljus äntligen klar. Brickan är kanon och får så klart ett liv även efter jul :-)

Fyra ljus
Siffrorna har jag gjort genom att rita upp mallar på papper och sen böja 1,5 mm galvaniserad tråd. Sen har jag virat tunnare (0,7 mm tror jag) tråd från båda ändarna på en siffra, till mitten upptill. Där har jag tvinnat ihop de de två tunna trådarna, böjt till en ögla och virat dubbeltråden runt. Sen gjorde jag små krokar och stack in i ljusen att hänga siffrorna på. Fyran var lite framtung :-) och vägrade hänga rakt så den fick ett extra stöd under "mittpinnen".

Adventssiffror
Adventssiffror
Och här kommer, bara för Hannis :-) Beskrivning hur jag gjorde decoupage på ljus. Jag beskrev ju inte så värst detaljerat i förra inlägget och sånt går ju inte för sig!

För den pedagogiska sakens skull valde jag nu en servett med tydligare (men tråkigare) mönster. Delade den som alltid så att det bara blir det översta av de tre lagret kvar, det med trycket på och klippte ut lite olika motiv (man kan ju klippa först och dela sen också).

Servett med julkulor
Sen värmer jag "skedsidan" ("gropen") på en sked över ett ljus och den kan få bli hur sotig som helst :-) men se till att det inte kommer sot på "baksidan" ("kullen"). Det var inte så lätt att fota med sked i ena handen och kamera i den andra, och kamera utan IS, så det är en aaaning skakigt och suddigt.

Värma sked över ljus
Sen för man baksidan av skeden över servetten men det gäller att inte stanna upp för då blir det en grop, skeden är varm! Ljuset ska smälta lite lite och klistra fast servetten. För det estetiska :-) visar jag en avtorkad icke sotig sked.

Värma fast servett på ljus
Jag har som sagt inte eldat nåt decoupagat ljus än så jag vet inte vad som händer när elden når pappret... Men jag tror att det är viktigt att
- se till att hela servetten sitter fast
- det märker man på att den blir glansig där stearinet kommit igenom
- framför allt kanterna på bilden ska vara "tätade". alltså fastklistrade av stearinet
Men obs! De kan ju vara så att det är precis tvärtom, eller att det inte spelar nån roll, kanske är lika brandfarligt oavsett hur man gör. Jag rekommenderar ju noggrann passning av ljus som man piffat.

Uppdatering: VARNING! Det brann alldeles för "bra", det blev eld och lågor, se bilder.

Färdigt ljus med decoupage
P.S. Den som kanske håller koll på mina något sporadiska inlägg via Bloglovin' eller nåt sånt kommer kanske att få ett helt gäng med "pling" (mail kanske? jag vet inte hur det funkar) för jag har uppdaterat koden i tre inlägg från november. Jag upptäckte att bilderna i inläggen inte öppnades i webläsaren utan i bildredigeringsprogram, så ska det ju inte vara. D.S.

8 kommentarer:

Call design sa...

Det var värt väntan för dig med ljusbrickan, viktigt att tänka på som få gör med värmen som blir av för tätt mellan ljusen. Var fick du tag på brickan?

Snyggt med ljusen!
Hoppas du får en skön och go jul!
Julkramar

Hannis sa...

Ahhh! Du är en pärla!!
Nu fattar jag!

Brickan satt som pricken över i:et.
Du har nämligen rätt i det där med många ljus tajta på en bricka...
Jag gjorde så och resultatet blev en kladdig klump alá barbapappa.
Inte snyggt och inte brandsäkert om jag säger så=))

NOOK Elin sa...

Vilken underbar förklaring på hur man gör! Ska absolut testas någon gång!

Mari sa...

Bättre sent än aldrig eller hur?

Gott att du fick tag i en rejäl bricka och det där med att ljusen ska stå med ett visst avstånd är nåt man inte alltid tänker på faktisk......bra att du påminner.

Så tjusiga siffror du gjort.

Nu tar jag kväll efter att ha jobbat 10 timmar det är väl helt OK va?

Du! Jag ska oxå läsa och kolla nog det där som var för Hannis:-)

KRAM!

emmsan sa...

Åh gumman vad du e duktig på att pyssla och vilket fint ljusfat...jag kände mej lite "träffad" där med ljusavståndet:)Jag hör nog till en av dom som har ljusen på tok för tätt!!! Ha en mysig jul, kramar emma

Lilja's Corner sa...

Bättre sent än aldrig! Ifjol satte vi upp julbelysningen ute på juldagen :) Snygga siffror du fått till!

Hoppas du får en riktigt god jul!
Kram/Nina

Fröken Fräken sa...

Decoupagemästarinnan slår till igen! Häftig dekor, jag undrar iofs också lite vad som händer när ljuset brinner ner och förbi dekorationen..? Du får nästan ta och tända och undersöka detta!Har aldrig provat något sådant. Däremot har jag provat att skriva på ljus med silver och guldpennor, helt vanliga alltså, och det funkar ypperligt! Man behöver inte alls speciella ljuspennor för det

För väl att du fick tag i en lååååång bricka! Jag letar en sådan där gammal oval plåtbricka som är riktigt stor som jag vill måla matt svart. Såg en sådan på en loppis och blev eld och lågor, men det var redan någon som tingat den... mutter, mutter...

Jamen, visst är han charmant min lilla stjärngosse! Du skulle se honom med skägg och mustascher fulla av snö, jag gissar att han stortrivs nu när det kommit sådär 3 dm nysnö av den lätta sorten.

Jag ska ärligen säga att det går lite sisådär med jullöftena. Tex har jag knappt pysslat något! Och nu måste jag ju ägna försvarlig tid åt att städa inför julen! Och det tog väldigt lång tid att slå in alla klapparna idag, och då har jag inte ens rimmat än! Så går det när man fastnar i soffan under helgen framför skidåkning och lite myspysfilmer - hela tidsschemat blir förskjutet. Dock går det väldigt bra med att ta sovmorgon!!!

Jill i Fyra Rum och Kök sa...

Så fin adventsljusstaken blev. Och visst har du rätt - man måste vara tänka lite på brandrisken såhär i juletider.

Roligt tips för att dekorera ljus, måste jag testa någon gång.

Hoppas du har det riktigt bra såhär dagarna innan jul. God Jul!