torsdag 12 november 2009

Värmeljusjakten, favorit i repris

Nu kommer den ljusa årstiden... Ja den tid på året när vi tänder en himlans massa ljus hemma.

Och påpassligt nog så har Värmeljusjakten dragit igång igen. Ja alltså insamling av tomma värmeljuskoppar. Just precis, de där små fjuttiga kopparna som så lätt hamnar i soporna, för de är ju så små... Men fr.o.m nu så ska de sparas!

Ja jag sparade ju under förra årets kampanj, och hoppades springa på nån insamlande söt liten skolklass så jag skulle kunna hjälpa dem i tävlingen, Jag höll utkik på torget och vid affärer, men inte en enda insamlare fick jag korn på. Jag hade tänkt lämna mina små koppar till den vanliga återvinningen men av nån anledning så blev påsen kvar under diskbänken, tills nu.

För äntligen, en liten kille i huset hade spanat in värmeljus som vi hade till en aktivitet ikväll och frågade om han kunde få dem till sin klass insamling (inte utbrunna visserligen, men har får väl skrapa ur stearinet då). Och så kom jag på att jag hade min samling med antika ;-) ljuskoppar, så nu står de i trapphuset redo att tas med till lillkillens skola imorron :-)

En påse värmeljuskoppar
Men varför? Jo det är otroligt bra att återvinna aluminium för att det är en enorm energibesparing jämfört med att framställa ny!

Här är ett snapshot från websajten, och under bilden lite klipp ur texten på sidan. Den gröna färgen har jag lagt på, för det är väl ett grönt beslut att samla? Vi är nog många som gör av med stora lass av värmeljus... Så jag ser fram emot 100 % återvinning av värmeljuskoppar bland bloggare :-) och alltså en "grönare" jul (vinter) :-) Så börja spara kopparna och leta upp en samlande klass.

Vad ni än gör så släng dem inte i soporna utan se till att de kommer till någon återvinning. En sak att tänka på först är att (ett klipp från kampanjsidan).

Stålmannen vill ha sitt

Även om värmeljuskoppen är gjord av aluminium så är den lilla vekeshållaren gjord av stål. Stål kan man också återvinna och därför separeras stålet från aluminiumet med hjälp av stor magnet. Det betyder att det är jätteviktigt att lossa vekeshållaren från värmeljuskoppen. Annars följer värmeljuskoppen med stålet och går upp i rök (vilket inte alls något bra). Stål förbränns nämligen vid en mycket högre temperatur.

Värmeljusjakten
Anordnas för andra året i följd i hela Sverige och pågår mellan 15:e oktober 2009 och 15:e april 2010.
http://www.varmeljusjakten.se/
OM STORA VÄRMELJUSJAKTEN

Varför ägna en hel tävling åt något så litet och fjuttigt som en värmeljuskopp? Jo, för att den är tillverkad av aluminium.

...

Näst efter järn är aluminium vår mest använda metall. Bilar, båtar, bussar, tåg, cyklar, kastruller, läskburkar, kaviartuber, bilfälgar, pepparkaksformar, vägskyltar och foliepapper är bara några saker som är gjorda av aluminium. Skälen till denna popularitet är många. Aluminium har en låg vikt, är lättarbetat, hållbart, står emot rost, håller tätt, leder värme och elektricitet och är lätt att forma och foga. Dessutom är luminium ett estetiskt tilltalande material och förstås - mycket tacksamt att återvinna.

...

Att tillverka ett kilo aluminium kräver samma mängd energi som finns i tre liter bensin. Den totala förbrukningen av aluminium i Sverige uppgår till ungefär 260 miljoner kilo per år. Om allt aluminium skulle nyproduceras så krävs energi motsvarande drygt 779 miljoner liter bensin.

Som tur är kan all aluminium återvinnas. Kvaliteten hos det återvunna materialet är dessutom lika bra som hos det nytillverkade.

...

Genom att återvinna sparar man hela 95 % av energin som går åt vid nytillverkning. Om vi lämnar alla våra aluminiumförpackningar till återvinning, blir den energi som sparas så stor att den kan värma upp ungefär 8500 småhus per år. I Sverige återvinns ungefär 88 % av allt aluminium. Det är en bra siffra som gör oss till det tredje bästa återvinnarlandet i världen. Men vi kan bli ännu bättre!5 kommentarer:

Hannis sa...

Det är sånt här man inte tänker på.
Dom små sakerna som kan göra mycket.
Bra att du skrev om det igen.

Nu sörru, tror jag att jag kanske fattat grejen med virkningen.
Börjar i alla fall få i hop något som ser ganska okej ut än så länge...
Jag fortsätter att träna!

Lilja's Corner sa...

Vilken rolig och nyttig grej! Jag måste undersöka om det finns något liknande i Finland.

Mari sa...

Var på IKEA idag och såg nåt om värmeljusjakten men då hade jag redan läst ditt inlägg. Nu ska det minsann samlas ljuskoppar för det blir en hel del.

Ett bra och tänktvärt inlägg!

Ha en bra helg!!!!

Rebecka sa...

Väldigt tänkvärt, fick mig en funderare när jag senast idag kastade 8 st sådana i sopkorgen!
Nått att tänka på!
Ha en skön helg!
Tack för att du påpekade att min blogg såg konstig ut på IE6, ska kolla om det går att fixa =)
Kram Rebecka

Vero sa...

Vi sparar dem...