torsdag 26 november 2009

Miraklet i krukan

Låt mig berätta om ett Mirakel :-)

Föreställ er en person, t.ex skribenten av detta inlägg... som har extremt ogröna fingrar men ändå faller för grupptryck och köper två amaryllislökar på Hem-mässan under hösten.

När amaryllisar börjar dyka upp i affärerna blir denna person lite nervös, "är det dags att plantera nu?", "tänk om jag gör det för sent?". Instruktionen var att lökarna skulle förvaras mörkt och svalt, men nervositeten inför detta sitt livs allra första lökplanterande gör att personen tar fram påsen med lökarna och lägger den på köksbänken. Där det alltid är ljust, och naturligtvis jättevarmt...

Påsen ligger liksom där så att personen ska vara beredd när det känns som att NU är det dags. Efter nån vecka, eller mer? tar personen en titt i påsen och får till sin fasa se att det inte längre är lökar i påsen utan två... svanar. Ja, amaryllisarna har börjat växa för fulla muggar och inte direkt rakt så att säga.

Men men, de ska väl planteras ändå, ja den ena var faktiskt någorlunda ok. Den mest svanformade får tre stadiga pinnar nerstuckna i krukan för kanske går det att tänja lite... och lyckas få in "svanhalsen" mot mitten, och vira fast den mot pinnarna. Men först fick den stå ett par dagar, för kanske kanske kunde det gå att få den att vrida sig mot solen. Eeeeh, inte solen direkt men det ljusgrå utanför fönstret, så att inte allt för mycket våld skulle behöva användas för att staga upp den.

Redan efter en dags väntan synten en stor förändring och idag, dag fyra, jag säger MIRAKEL!!!

Jättekrokig amaryllis, eller en svan?

Kan ni fatta att det här är samma blomma?! (Hmmm, ja Hösten är inte bortplockad, jag hade ju inte räknat med den för tidiga födseln. så det är lite överbelamrat på trappan just nu... så jag blev "tvungen" att tona bilden lite). Trist att den kommer att slå ut långt för jul, men ah, en adventsblomma är väl inte heller helt fel? Och kanske jag kan fixa nån roligare dekoration av krukan (hinken), nu blev det lite akutfix med kottar och tygband.

Krokig amaryllis som blvit rak!
Uppdatering 2009-12-20: Korrigerat koden i bilderna så att de öppnas i webläsaren och inte i bildredigeringsprogram. Fattar inte vad som hänt...

3 kommentarer:

Mari sa...

Bättre för tidigt än för sent:-)
Själv tar jag fram några amaryllisar i fejk kanske som jag har liggandes i skåpet.

Den första bilden ser för kul ut, satt o smålog lite.

Vi har det inte lätt vi som inte är begåvade med gröna fingar men ibland har vi tur. Min sukkulent blommade ju i våras, snopen jag blev.

Solen lyser verkligen med sin frånvaro. Jag tycker inte det gör annat än regnar hos oss. Igår bara vräkte det ner, var som en dränkt katta när jag kom från stan, fy katten!


Ha det så gott!!!

pysselpralinen sa...

Va häftigt att den växte rätt bara av sig själv! :-)
Jag var på IKEA igår och handlade två vita amaryllis, några hyacinter och en liten prydnads-en (vad-de-nu-heter). Det gällde att vara snabb för amaryllisarna gick åt i en rasande fart. Nu upptäckte jag tyvärr att jag inte har några krukor som passar så det måste införskaffas. Men såna små problem är ju mest bara trevliga. :-)
Hoppas att du har en riktigt fin och skön första adventshelg!

Katja sa...

oj! :) vilken action det var på dom! :)