torsdag 8 januari 2009

Skärpning...

Jag håller så sakteliga på att uppfylla mitt nyårslöfte som jag gav i förra veckans Tisdagstema, i min andra blogg, Fotobunten. Löftet går ut på fixa "ordning och reda i allmänhet och på alla mina tidningar i synnerhet".

Under "läsarbetet", innan jag ska börja Organiserandet, så har jag nu träffat på ett intressant sätt att fixa skärpa i en bild i Photoshop (Elements och "stora"), nytt för mig i alla fall. Man börjar med att kopiera bakgrundslagret och använder sen filtret "Högpass" som ligger under "Annat", då får man en sån här bild:

Gråååå bild, filter högpass
Jippi! ;-) Bra bild...??? Nej nej, för sen så ska man ändra lagerstilen från Normal till Täcka över, och då... händer... simsalabim... Övre halvan är original och undre är skärpa med radie 5 pixlar.

Klicka upp förstoring av bilden och se skillnaden.
Halva original halva skärpt
Jag hade inte tänkt göra nåt alls med den här bilden men den fick bli försökskanin när jag skulle prova. Här har jag testat med fyra olika grader av skärpning och precis som med alla metoder så finns risk att det går till överdrift... (som ovan). Först är originalbilden och sen skärpning med en radie på 2,5 pixlar, 5px, 7,5px och sist i raden 10 pixlar.

Klicka upp förstoring av bilden och se skillnaden.
Original plus fyra olika test
Alltså först skapa kopia av bilden i nytt lager och sen Filter > Annat > Högpass (med nån bra radie) så man får den grå bilden, och sen ändra blandningsläge så här:

Instruktion
Och vad föreställer då den här virkhistorien för nåt? Modern konst? :-) Nädå, det är från vårens Fyndat i Förrådet och den här spetsen var ett av fynden, som jag nu också äntligen kommit på vad jag ska använda till för nåt. (Coming soon).

Jag blir inte klok på vad jag hade tänkt använda den till från början, nåt klädesplagg ser det ut som för jag har gjort ett knapphål i ena änden, knäppt ;-) Trådrullen... tog jag med i bilden för att visa en annan galen sak, garnet jag använde var aningen tjockare än jeanstråd.... Jag har inte så himlans mycket av den här spetsen så i värsta fall får jag fortsätta virka en bit till, om jag ser de rackarns små öglorna... jag såg ju inte ens att den här bilden var oskarp ;-)


9 kommentarer:

Millan sa...

Tack för lektionen i photoshop när jag får bättre tid önskar jag att kunna lära mej mer, vem vet när detta blir....

Jag ville egentligen säga att jag kommer in här lite då och då så nu la jag till dej i min lista och då kommer jag lite oftare och hälsar på.

Ha det så bra.

Jo sa...

Åh, vad bra att du ger oss PS-tips! :) Fortsätt gärna med det, så hjälper du mig med mitt nyårslöfte också ;)

Ang "skärpan", så tycker jag att den högra bilden faktiskt ser helt okej och skarp ut om man inte förstorar den, inte alls överdriven. Så det är ju ett väldigt bra verktyg för bilder som är tänkta att publiceras på webben :)
Ha det gott! :D

Fröken Fräken sa...

Jäsikens vilka vetenskapliga experiment som pågår med Photoshop här! Får testa och mixtra lite jag med, för inte har jag då fått skärpan att bli bättre på något annat sätt.. varför heter det "Mera skärpa" när det bara blir värre?! PS sätt att djäklas med sina användare?!?

Ja, nog är det eländigt att tyg som kostar sådär 200 kr per meter inte har ett mönster som är trådrakt. JAg tror att Gudrun kör med att det är handtryckt och unikt.. men det kan gott var unikt OCH rakt. Och det har varit snett på alla tre olika tyger som jag köpt där. Denna gång försökte jag detaljstudera tyget innan köpet men expediten stod och frustade bakom mig så att jag blev bortkollrad. Nåja, det gick ju att få till men irriterad var jag?

Projekt small som kan bli medium? Men vad har du nu hittat på? Bygger en vägg? Grejar med decoupage igen?

Ja, vi får se allt hur och när det blir Sthlmsresa, något skojigt måste man ju planera in till sommaren. Fast för mig ickeplanerande bär det emot att redan nu göra upp planer för något så långt fram. Man vill ju vara lite spontan och kreativ liksom, och plötsligt sticka iväg på äventyr. Men biljetterna blir dyrare då, den saken är klar.

Hannis sa...

Jädrans vad du är duktig på fotoprogram!
Jag är helt korkad när det gäller sånt.
På sin höjd så fixar jag når i Picassa...
Finns det nåt bra program för en nybörjare?

purplerain sa...

Vad bra at kunna. Jag ligger i lära hos min dotter. När jag kört slut på henne får jag ta nästa. Sen blir det sonen. Men vid det laget kanske jag har lärt mig lite.

Designtjejen sa...

Vad bra med lektionen!! Vad bra du förklarar! Hoppas att du har haft en bra helg!
Kramis

Pysselprinsessan sa...

Ah, Photoshop tips! I like! Måste prova!
Kramar

emmsan sa...

Vet du gumman...jag fattar INGENTING, du förklrar jättebra men jag kan verkligen inget om sådant...önskar däremot att jag var lika duktig som du i ps och koder mm! Kanske kunde få någon lektion någon gång??;)Riktigt häftigt experiment däremot, tänk vad man kan göra mycket med bilder, kul.

Ska bli intressant att se vad du hittat på för något...*nyfiken*
Ha det bra, kramar i massor emmsan

Erik sa...

Jättebra visat om denna skärpning! Kul när man verkligen ser skillnaden :-) Bra PS-tips!
Ja, lager blir det gärna några, leka med filter är skoj, men här gör det nytta. Jo, ja, jag vet, det finns mycket bra med photoshop. Ofta bearbetar jag bara bilderna lätt, via en hemsida. Men ibland lägger jag ner tid i PS. Detta vill jag testa!
Sist jag använde en virknål var för att få ut skräp som satt fast i dammsugarslangen ;-) Kanske skulle virka ihop någon duk?