söndag 4 maj 2008

Vitlöksbrist-räddare-i-nöden

Inga stilpoäng direkt kanske men verkligen en räddare i nöden, vitlöksbristnöden.Till middan igår insåg jag att jag hade överskattat min tillgång på vitlök men kom på att jag har en bra sak som jag köpte på inredningsmässan i höstas, ett litet "riv-fat". Ett litet fat med piggar på, i "botten". Jag har sett snyggare variant i nån affär (kommer inte ihåg var) men min funkar ju bra som den är.

Det om är så bra med fatet är att man utnyttjar hela vitlöksklyftan, kvar blir bara "roten". Den fula borsten hör till, ful men praktisk, att sopa ihop vitlöksgeggan med, och i det blå gummiröret rullar man först klyftan ett varv så lossnar skalet direkt.

Jag använder väl inte så ofta fatet till vitlök för det är ju lite pillrigt att hålla i en liten klyfta och undgå att riva fingrarna mot slutet... däremot använder jag den ofta till att riva parmesan, när jag vill ha det finrivet. Det går också att riva t.ex choklad och nötter, finrivet som sagt.

8 kommentarer:

Lilith sa...

Vilken finurlig grej, det där fatet! Visste inte ens att det fanns något sånt!

www.gottablandat.wordpress.com sa...

visste inte heller att det fanns nat sant, kul smart liten grej!

Fröken Fräken sa...

Tänk vad folk kommer på! Tyvärr lever jag med en kille som inte gillar vitlök så jag får inte ofta hänge mig åt vitlöksfrosseriande. Jag testade däremot att så vitlöksklyftor och det gick strålande, redan efter ett par dagar tittade en stjälk upp och de växte oroväckande snabbt!

Hannis sa...

Det där var en smart grej!!
Ett nytt projekt att leta efter=))
Jag är fullkomligt galen i vitlök i alla dess former!

Och du, fin bild på kulorna!!

svartataket sa...

Fiffigt :) Vitlök är så gott!!! choklad också..haha

Soffy sa...

Ett sånt smart fat!!! Jag har en sån där litet "kort" som man river på men det är för små piggar tycker jag.

Kul att du tittade in hos mig! Kassen är virkad av plastsnöre från Tiimari. Den är jättelätt att göra, men det är lite ovant först att virka i ett sånt material. Men kul!!! Det är luftmaskbågar och sen fasta maskor i dessa. Beskrivningen finns i den fina boken "Enkel virkning" Av Erika Knight. Köpte den på bokrean och den har jätteroliga virktips i annorlunda material, ex. skinnsnöre, bast etc.

Och du, tack för tipset om glasögonen. Men då blir det väl småsmå specialgjorda såna. Du har inte lust med lite pyssel ;)

Åsa sa...

Hej!
Mysig blogg du har, brukar kika in här regelbundet för att få lite inspiration. Håller med om att vitlöksfatet är fiffigt, har ett själv som även jag införskaffade på en bomässa!!!
Ha en fortsatt bra onsdagkväll!
Åsa

MARLENE sa...

Såna fat har jag gjort till mej själv.. men använder dom sällan. Det bästa sättet att tillreda vitlök är antingen i en mortel med lite olivolja, eller platta till dom med en kniv på en skärbräda och sedan hacka fint... detta iaf enligt min grekiske make *fnis*
eller som man säger, alla sätt är bra utom dom dåliga.