tisdag 1 september 2009

Och så pysselpärmen

Nu ska jag plåga er med ännu en pärm... Ja ytterligare en med knalligt mönstrat tyg, jag gissar att det isar längs ryggraden på alla som lever efter den vita färgskalan ;-)

Men det ska bli den sista ni behöver se, jag lovar. Det är ett par pärmar kvar att fixa men nästa bild blir när allt är klart, och de kommer nog dessutom att få lite mildare (mesigare) tyger jämfört med de första tre, som fått tyg som liksom ska matcha innehållet - och så behöver jag göra av med tyger som jag redan har, inte bara köpa nya hela tiden...

Detta är Pyssel-pärmen och den har fått tyget Stockholm/Tise, ett gammalt IKEA-tyg. Och anledningen att jag nu visar yttttterligare en pärm är en fråga från Fröken Fräken, hur jag gör med pärmryggen. Typiskt bara att det just den här gången blev rynkor på ryggens kant trots mina ansträngningar.

Pysselpärmen
Jag limmar nederkanten och när jag kommer till ryggen så sträcker jag tyget, samtidigt som jag limmar det. Sen klipper jag rakt ner i mittersta mitten av ryggen, nästan ända till kanten. Sen limmar jag från andra hållet och eftersom jag sträcker tyget så är ju inte klippet som jag gjorde mitt i själva tyget, alltså kommer en bit att överlappa och den klipper jag helt sonika bort, en liten kil liksom.

Hur jag limmar i ryggen
Jag har ju själv satt in alla blad i pärmen så jag har ju sett den här bilden flera gånger så jag vet ju alltså att man faktiskt kan göra det lite mer strikt och stiligt :-) Men jag vill bara påminna om att de "extrema" pärmarna som sagt kommer att stå i ett stängt skåp.

Det här är riktigt fint tycker jag, ja det är ju därför som jag sparat bilden :-) Nåt i den stilen kan det nog bli bland pärmar etc som står på öppnare plats, kanske inte just filt, men enfärgat och enhetligt.

Klä pärmar med filt
Om man har en pärm/bok som redan är rätt fin så kan det räcka med att bara sätta på nån liten dekoration, som här en bit tapet och ett band.

Dekorera bok med tapet
I förrådet hade jag hittat ett bokstöd, ett gräsligt rött plastbokstöd, som jag tänkte kunde vara bra att ha i skåpet för att stötta upp pärmarna. Men något måste ju göras åt det först...

Bokstöd
När jag letade bland mina servetter upptäckte jag nåt så märkligt som att jag hade servetter i samma mönster som tyget. Jag bestämde mig för att piffa till några konservburkar också, här har jag satt penslar i men vi får se vad de ska vara till, om det blir nåt alls eller om de blir skrotade. De här grejerna ska också stå inne i pysselskåpet.

Här kan man också se skillnaden av att klistra servett på vitt underlag och mörkt. Dessutom är det så att jag skippat att lacka ovanpå servetten på bokstödet för då skulle det röda lysa igenom helt och hållet och man skulle inte ens kunna gissa att servetten egentligen är blå...

Och nu när jag skriver det här så inser jag att utan överlack kommer bokstödet att bli väldigt skört och ömtåligt, servetten kan nog komma att nötas bort när jag drar ut/skjuter in pärmar. Ja ja, då får jag välj bita i det sura... Börja om från början plus måla vitt först tänkte jag säga, nej enklare att klistra på nåt tjockare papper :-)

Piffat konservburkar o bokstöd

6 kommentarer:

Hannis sa...

Haha!
Jag svimmar!
Vad med färg i mina vita ögon=))
Fast jag gillar ju färg också!

Huva, vilket tålamodsjobb det där lät som.
Men ett bra knep!
Det måste alltså vara så jag gör för att få släta kanter när jag ska ha dekorationspapper på köksbänkarna.
Tänkte förnya dom på ett enkelt sätt.

Beata sa...

Jättefin, och inte för mycket färg!

www.gottablandat.wordpress.com sa...

vilken läckert pimpad pärm!! duktig du e!!

vega sa...

oj.. vad du är duktig, dina pärmar är verkligen fina! Jag själv har varit så lat i sommar men nu är snart hösten här då är det lättare att stanna inne och pyssla.
ha en bra dag!

Fröken Fräken sa...

Tänk så förnämligt! Här ställer man en fråga om pärmklistring och vips får man en hel bildserie som pedagogiskt illustrerar hur jag ska gå till väga! Och jag har kollat att jag inte har svimmat under tiden jag tittade på de färgglada bilderna ;-)

Jag är liiiiiite orolig för det yngsta olivträdet. Det har nämligen fått lite väl många gulnande blad under de senaste två veckorna. OK, det har också kommit många nya under sommaren, och löv tröttnar väl också. Det äldre olivträdet, har skjutit skott och blad som besatt under sommaren, och där har det minsann inte varit någon bladförlust... så den trodde jag ju var jättepigg, eftersom jag ju trott att nya skott var ett friskhetstecken, medan blomning kan vara ett tecken på att det är fara på färde. Men jag har tydligen fel då? Hjälp hjälp!! Snart blir det VAO!

Och tänk, jag ska ju iväg till Sthlm igen till veckan. Vad kommer att hända då?

Idag har man muntrat upp sig med att fynda en hel påse med vita tyger för en tia. Jag gillar verkligen Kupan! Och så har jag betongmålat ett par ljusstakar, de kommer snart på en blogg nära dig! ;-)

Beata sa...

Hej igen!
Tack för tipset om Mattssons band. Ska definitivt besökas vid nästa Stockholmsbesök.