måndag 7 september 2009

En tuff kamp och extrapris på Marimekko-skål

Just nu pågår en sorglig kamp. Kampen Mot Krypen. Äckkkllliga spinn!!!

Så här bra mådde mitt kära lilla träd i juli, och hade just fått en fetbladare som granne.

Därefter flyttade en murgröna in i grannkrukan. Min första murgröna, fin och trevlig liten planta. Trodde jag. Den blev lite vissen jag tänkte att jag hade väl, som vanligt, ställt till det, slarvat med vattningen. Jo, visst hade den varit lite torr, men en stund i ett fat med vatten brukar göra susen. Och jaa, visst tog den sig, vad fint.

Några veckor senare läste jag hos Fröken Fräken att hennes murgröna fått spinn!!!! "som de alltid får"!!!! Gissa om jag sprang ut i köket och kollade "grönan". Ooooooo ja, där var de. Ner i soporna. Och ut med soporna i sopnedkastet.

Men trädet verkade må bra. Jag granskade noga, ingående, under starkt ljus. Såg ingenting. Det måste ju vara omöjligt att trädet skulle ha klarat sig. Granskning varje dag, såg fortfarande ingenting. Trädet började skjuta lite bladskott. Bra? Nej, lite märkligt att det skulle hända just nu. Fram med förstoringsglaset, ja ni ser ju virrvarret med blad, inte lätt att upptäcka nåt därinne. DÅ såg jag, jodå skotten var trädets egna kamp för att överleva.

Fetblad och trädet
Nu har trädet fått en ny granne och vi två ska hjälpas åt i Kampen för Trädets Överlevnad! Det gapar nu ett tomt hål på hyllan i fönstret, trädet måste naturligtvis stå isolerat. Åh mitt stackars lilla träd! Ja jag vet, jag har ett till, men det är liksom inte lika fint, och det här var ju det första!

Jag har läst allt jag kommit över om metoder för att bekämpa spinn, det finns visst nåt gift... men som tur var så fanns det inte i mataffärn... Det blev såpa istället och jag har sprayat. På varje blad ska man spraya, hur lätt tror ni det är? Jag har försökt, men jag tappar liksom räkningen ;-) Jag ska hälla upp ett såpabad i handfatet istället och stoppa ner hela burret.
Grumme och trädet
Från det ena till det andra. En sak som jag glömde i min butiksrapport var lite extrapris på Marimekko-skålar på Åhléns (i alla fall Åhléns City i Stockholm). Det gäller den lilla skålen i färgerna ljusblå, klar och sand (som min här nedan, fast jag har den större modellen). 99 kr istället för 229, en ganska bra rabatt med andra ord, gäller till (eller t.om?) 30/9.
Mari-skål
Här skulle jag ha haft bild på en höstpiffad bricka men jag saknade en detalj, hoppas greja den imorron, om den finns i affärn och om jag kommer ihåg. Det får bli en bild på glasmojängen istället, fylld med lite torkat. En kronärtskocka, några chili och några "taggiga bollar". (Gamla, från IKEA, en efter en ändrar färg från grönt till torkat).
Höst i glasmojängen

5 kommentarer:

Jo sa...

Uff! Vilken tur att du såg det! Och vilken tur att jag inte har hunnit börja med murgrönor ännu! Jag brukar nämligen vara rätt bra på att ta kål på växterna på olika sätt, så jag hade med största sannolikhet fått spinn på grönorna!
Hoppas att du får bukt med otyget!

svartataket sa...

Usch för kryp! hoppas det håller sig nu! Shit vilket fynd! säkert bara i Sthlm! Men kolla ska jag allt:)))

ha det bra!

Call design sa...

Usch och fy, det är inget kul att få ohyra på sina växter!
Jag har aldrig lyckats med murgröna tyvärr fastän jag ihärdigt har försökt. Och det slutar alltid med ohyra. Men vackra är dem iallafall hos alla andra som får det att funka. Hoppas det fixar sig med ditt andra träd. Men dina krukor är iallafall vädligt snygga och marimekko skålen är ju så stilren den med!
Många hälsningar

Helen sa...

Hoppas att kampen mot krypen gått bra!

Maja design pappren är gjorda av en tjej i Uddevalla, en serie med scrapbooking papper.

Tack för tipset! Tyvärr är jag väldigt sällan i Sthlm men jag får nog ladda för ett besök!

Siri sa...

Inte kul med ohyra...själv brottas vi med bananflugor :(