torsdag 23 juli 2009

Tips om Etiketter i Blogger/BlogspotUppdatering 2010-08-25: Ett par rader om hur man gör för att få en lista med etiketterna i sidomenyn, se längst ner i inlägget.


Jag har döpt om min etikett/kategori "Kök" till "Kök o köksprylar" och jag tänkte jag skulle beskriva hur man gör. Min metod för att "döpa om" är att skapa en ny kagegori och sen ta bort den gamla, kanske finns det nåt annat sätt, som jag har missat?

Själv blev jag rätt glad när jag kom på att det gick att "städa" bland kategorierna och numera gör jag det titt som tätt. Nu tänkte jag att det kanske finns fler som funderat på det här men inte kommit på hur man gör. Det kan t.ex vara så att vissa etiketter blivit skrivna med stor bokstav och några med liten, har glömt att lägga in etikett i nåt inlägg eller man vill dela upp en etikett i två, osv.

Alla bilder kan som vanligt klickas upp i större format.

1) Först har jag valt etikett/kategori "Kök" i listan och klickar sen på "Alla". Viktigt att man valt först... så man inte väljer Alla i hela bloggen...

Markera inlägg
2) Då har alla "Kök" blivit markerade och jag klickar i listan Etikettåtgärder och väljer "Ny etikett". (Och här under "Använd etiketter" kan man också så klart välja bland redan befintliga kategorier att lägga till i sina inlägg).

Välj Ny etikett
3) Sen skriver jag det nya namnet och klickar OK.

Döp ny etikett
4) Jag har fått en ny etikett med namnet "Kök o köksprylar" och alla valda inlägg (36 st) har fått kategorin, men alla har också fortfarande "Kök" som etikett.

Ny etikett skapad
5) Här börjar jag med en VARNING, läs noga innan du testar.

Fortfarande med alla "Kök" valda klickar jag igen i Etikettåtgärder och klickar på rullisten för att komma ner och se alla val under "Ta bort etikett". Där listas alla etiketter som de valda inläggen har sammantaget, dvs något inlägg har kanske Kök + Blommor, andra har Kök + Cult osv. Sen siktar jag noga :-) och klickar på "Kök", inget annat, för så fort jag släpper musklicket så kommer Kök (vald etikett) att försvinna från alla de markerade inläggen.

Inläggen har gammal o ny etikett
6) Nu har "Kök" försvunnit från alla de 36 inläggen, precis som jag ville. Men om jag t.ex hade råkat klicka på Cult... som jag gjorde när jag skulle labba lite för den här instruktionen ;-) så skulle Cult ha försvunnit från alla (vilka?! det vet man ju inte!) inlägg som hade det som etikett. Som tur är så finns det en chans att ångra då, den gulmarkerade raden. Puh! :-)

Gammal etikett borta


Uppdatering 2010-08-25:


För att få en lista med etiketterna i sidomenyn, gå in i Design-fliken och lägg till sidoelement/gadget som heter "Etiketter".

14 kommentarer:

Mamamekko / Vit design sa...

Åå tack för det tipset! Har tänkt att sortera in alla mina inlägg med olika etiketter, men hur gör man för att de olika etiketterna ska synas i högerspalten? För de gör inte de automatiskt på mig... Har du ändrat något i mallen med html koderna för att de ska synas där?

mirkajohanna sa...

TACK!!! det här var precis vad jag behövde veta:)

Mari sa...

Fattar nada men så har jag inte blogspot utan blogg.

Vilke hejare du är på datorer!

Ha en bra dag!

Thomas O. sa...

Men... Hur får jag alla etiketterna att synas i marginalen?

kajsa sa...

Tack för hjälpen. Nu blev det jättebra.

Elise sa...

"men hur gör man för att de olika etiketterna ska synas i högerspalten?" - undrar jag också, hittar inte ditt svar på denna fråga

FIA sa...

TACK! Mycket bra tips, jag har länge velat ändra namn på mina etiketter.

Carina sa...

Hej. Hur gör du för att visa etiketter i marginalen? Jättekul att du e så duktig på bloggandet!

Anonym sa...

Tack för en jättebra beskrivning.
Det här har jag letat länge efter.

Bitte

Agnesfrid/J sa...

Tack, tack - nu blev det bättre ordning på mina etiketter!

sportigajenny sa...

Tack för tipset! Nu har jag fått bort en etikett som blivit "feldöpt".//Jenny

Kajsa sa...

Tack för tipsen! De var till stor hjälp!

Ann-Sofie sa...

Bra inlägg och god hjälp i bloggingdjungeln- Tack!

mammaTILLfyra sa...

En otroligt inforik Blogg, många praktiska tips och rolig läsning :)