lördag 4 juli 2009

Småpyssel för småfolket

Tänkte visa... att av såna här...

Tuggumi
Kan man göra sån här :-)

Tuggummipapperskedja
Ett nostalgipyssel från när jag var liten, vika kedja av tuggummipapper. Ja, det krävs nog att man är liten för att göra det här pysslet, för var ska man annars göra av tuggumina...? Jag testade ett men... visst var det sött och gott men jag tar nog hellre nåt sockerfritt än det här XXX (som jag suddat namnet på lite, för man kan ju göra av olika sorter).

Sen vad man ska ha kedjan till? Göra ett snyggt draperi av så klart! ;-)

Så här gör man:

Börja med att vika ut pappret, vik det sedan på mitten på längden (hårt, dra med nageln) och dela det i två delar.

Vika kedja steg 1-2
Vik varje sån del på mitten (hårt igen) och sen sidorna in mot mitten så att det blir en smal "pinne". Och pinnen viker man sen på mitten, och sen ändarna in mot mitten så har man sen en hög med små "vinklar". Sen börjar det verkligt pillriga och pyssliga... att sammanfoga till en kedja.

Vika kedja steg 3-7
Peta en liten vinkel in i en annan från höger, "vinkeländen" neråt respektive åt höger på de två delarna (till vänster i bilden). Fortsätt med att peta in en vinkel nerifrån och upp (mitten av bilden), och fortsätt och fortsätt och...

Sammanfoga delar till kedja
Det är väl drygt 10 år sen jag gjorde det här senast, till ett grattiskort jag skulle göra till vännen I när hon fyllde år, ett nostalgikort :-) men nu är jag rätt säker på att det nog knappast blir nån mer gång. Tuggumina? De ger jag nog till syrrans barn imorron, och så får jag förklara vad som "hänt" med papprena...

2 kommentarer:

emmsan sa...

Hihi jisses vad kul, har aldirg sett sånna kedjor förrut...duktig du e och vilket tålamod:) Kul att göra lite annorlunda grejjor som inte alla andra gör!!! Bra jobbat, ska nog testa en dag tror jag allat... Ha det bra, kramar emmsan

Fröken Fräken sa...

Jisses! Undras hur många tuggummin som man måste sätta i sig innan man får ihop till ett draperi?!? Det var sannerligen ett pillemariskt pyssel!!

Jepp, nu har man ägnat sig åt tygtryck! Eller tygmålning?! Man har ju inte riktigt rätt utrustning för screentryck.Men det har tejpats och målats på tyg iaf. Och det blev inte pjåkigt alls, så jag får återkomma med bilder på kuddfodralen ifråga. Jag är inne i någon storproduktion av kuddar, men jag kan ju inte visa bilder på kuddar varenda dag i bloggen...!Och imorgon blir det tygshopping!!! Eller, vi ska åka till ett tygställe, men det verkar ju ganska konstigt om jag inte skulle komma hem med några fynd.

Det är nog mer så att jycken ifråga har suttit och tittat på mig. Med bedjande blick om att få mer godis, gå ut och promenera eller bli kliad på magen...

Ja, jag hade läst någonstans att Sally Ann hade butik i PUB-huset, men när jag var in där occh kollade kunde jag inte hittade det namnet på någon av infoskyltarna i entren, så då tänkte jag att jag hade fattat fel..? Jag tror att du får undersöka saken!! Ja, jag minns PUB-huset i min barndoms dagar, då var det minsann något att räkna med!!

Jajamen, fyra veckor till.. och då har jag fortfarande en vecka semester kvar som jag sparar till sämre tider. Jojomen, på vissa ställen har de bra avtal :-)