tisdag 3 april 2012

Nygräddat, knappar :)

Ooooh, jag har gjort ett superroligt pyssel, krympplast! Har haft plasten på lager ganska länge utan att veta vad jag skulle göra med den, men nu så, jag har gjort knappar. Superkul helt enkelt!

Jag har använt två olika plaster, grön med olika mönster på från Panduro och ofärgad från Slöjd-Detaljer. På den ofärgade plasten har jag ritat blommor men hade inga bra pennor, bara vanliga tuschpennor som kanske inte riktigt fäste på plasten så det blev lite pastelligt men efter besöket i ugnen förstärktes färgen och jag tror att den bränt fast och inte kladdar.

För det är så man gör, skickar in den i ugnen för krympning. Panduros recept var 175 grader och då tog det nån minut, Slöjd-Detaljers instruktion var 130 grader 3-4 minuter. Jag testade så klart med 175 grader även på den :) och det gick utmärkt. Det viktiga är nog att hålla koll på krympningen, om de får vara i ugnen för länge vet jag inte vad som händer, krymper till knappnålshuvuden kanske? Passa gräddningen lika noga som om man kokar mjölk är mitt tips :)

In i ugnen och sen börjar plastbitarna sprattla och kränga för att till slut lägga sig platt igen, och då är det färdigt. Några knappar blev lite avlånga, kanske jag tog ut dem lite för tidigt? Men det gör inget, ska väl synas att det är handgjort :) Observera hur mycket plasten krymper! De stora blommorna är ogräddade, storlek ca som en femkrona och ja, det heter krympplast som sagt... Krymper, tjocknar och hårdnar. Hålen i de gröna knapparna är gjorda med hålslag och i blommorna något mindre hål med en stans, för att få plats på mittendelen.


Uppdatering!

Måste tillägga att det inte bara är gradantalet som skiljer i de två instruktionerna. Panduro säger "lägg omedelbart i press under tungt plant föremål" och jag håller med, omedelbart (och jag lägger bakplåtspapper emellan). Slöjd-Detaljer å andra sidan säger "kan formas så länge den är varm", intressant, man skulle kanske t.ex kunna göra en liten skål? Men det är inte många sekunder man har på sig tror jag, och varm betyder varm... 130 eller 175 grader eller vad man nu satt ugnen på.

Knappar av krympplast

10 kommentarer:

Baronessan sa...

Vilken bra idé! (för en gammal knappsamlare som mig.)
Riktigt fina.

Hannis sa...

Jag fattar ingenting!
Kan man göra egna knappar??
Det här har jag missat helt=))

Nu, kolla dina länkar!

Anonym sa...

Men åh vad roligt det verkar. Detta måste undersökas vidare;)

Ha en bra dag

Jill i Fyra Rum och Kök sa...

Rolig idé!
Krympplast har jag pysslat med för många många år sedan och ja...det blir väldigt mycket mindre. :-)

Glad Påsk!

Hannis sa...

Det där måste jag prova!
Lät spännande=))

Pysselpralinen sa...

Ja, åh det är verkligen kul med krympplast! Nu blev jag väldigt sugen på att prova på det igen. Men jag håller med, det gäller verkligen att vara snabb... Att man kan göra knappar hade jag inte tänkt på men det är ju en strålande idé! :)
Glad Påsk!

Laila sa...

Det är jätte kul med plasten.
Testa och gör på stämpelmotiv eller utstansade saker. Det blir så yttepytte sött.

Vet du om att du kan kära det med värmepistol/embossingfön också om du vill det?

Fröken Pyssel sa...

Så himla snyggt! Älskar dem!

glad påsk :-)

Pysssla sa...

Fattar inget!!
Kan man göra egna knappar!!!!!!!!!!! =)

Lisbet sa...

Finfina knappar!
Trevlig helg!