lördag 14 april 2012

Klä en skokartong, the ultimate guide ;)

Hannis ställde en fråga om att klä skokartonger och jag hade just plockat fram ett gäng lådor som jag skulle klä, och kliade mig i huvudet och undrade själv, hur var det nu man gjorde?! Så jag gjorde först en liten nödguide :) med lite gamla bilder och la ut i bloggen. Men när jag nu klädde min skokartong så passade jag på att dokumentera. Så här kommer (trumvirvel!!!) den Kompletta Guiden om hur man klär en skokartong med tyg! :)

Jag limmar med allroundlim och det är väl egentligen "fel" eftersom det väl är det mest vattniga av alla vattenbaserade lim och kan göra att kartongen kan bli bucklig, eller att sidorna börja bukta inåt. Tar man inte för mycket lim så brukar det gå bra ändå men är det nån extra viktig kartong så ska man kanske använda ett lim som är mer avsett för papper.

Tygklädd skokartong
1) Omkretsen plus lite till blir längden på tyget. Jag har vikt måttbandet för det är precis vad jag gör med tyget sen, och lite omlott, så 93 cm blir längden för den här skokartongen.

Tygklädd skokartong, mäta längd
2) Bredden på tyget blir så mycket man vill att det ska gå ner på insidan, 4 cm valde jag, plus höjden och sen lite längre än till mitten.

Tygklädd skokartong, mäta bredd
3) Tyget limmas runt om kartongen, lite omlott på kortsidan, och vik in den övre delen lite för att få det snyggt. Sen viks tyget ner mot insidan.

Klä skokartong med tyg
4) På undersidan viks "kuvertvikning", och vik in kanten på den övre delen lite.

Tygklädd skokartong, undersida
5) Tyg till locket mäts bara rakt över plus ner på insidan, längd och bredd mäts på samma sätt.

Tygklädd skokartong, mäta lock
6) Locket... För att det inte ska bli allt för många lager när tyget klistras fast så måttar jag ut en bit som ska klippas bort. Vik ner tyget på långsidan och sedan kortsidan, markera i hörnet och på tyget på kanten på kortsidan, se mina röda nålar.

Skokartong, tyg till lock
7) Måtta i alla fyra hörn och klipp bort bitarna.

Skokartong, tyg till lock tillklippt
8) Vik ner och limma långsidorna. På kortsidan, peta in tyget så att det blir som på ett paket, fast rakt ner längs hörnet och inte snett inåt som man väl gör på paket. Och om man vill kan man klippa bort lite av den invikta tygbiten för att få så lite tyg som möjligt på insidan, så ska jag göra på nästa skokartong för två lager tyg gör att locket blir lite väl trögt.

Tygklädd skokartong, tygvikning lock

7 kommentarer:

Hannis sa...

Du är en klippa!
Har insett att nu när jag flyttar till en etta så lär jag skaffa mig snygg förvaring som inte tar så mycket plats. Och klädda kartonger är just den typen av snygg förvaring=))

Skön söndag till dig!

Systrarna Karlsson sa...

Men åh tack tack tack för den utomordentliga beskrivningen. Vi lägger till din beskrivning i vårt skafferi så småningom;)

Ha en härlig dag och tack igen

Karin i Hbg sa...

Jag tackar också for den utomordenliga bra beskrivning - här ska kläs kartonger på mina lediga måndagar!

Fröken Fräken sa...

Jag kan lägga till några tips!
1. Använd limstift istället för flytande lim. För annars kan de kartonger som man hade så stora förhopningar för bli väldigt bubbliga som sagt.
2. Använd med frdel kraftigare papper istället fr blankt och tunt presentpapper. För då blir då också himlans bubbligt.
3. Skokartonger är många gånger bättre än lådor från Ikea som ar olika konstiga vikningar och kanter som sticker upp, för ska man klä över de delarna, blir det också bubbligt.

Ja, där kanske man också får en inblick i mina kartonginklädningsprojekt från förra helgen...? Fast några blev faktiskt riktigt bra, även om ingen är sådär stilig på undersidan som dina!

Och inte har jag fått komma mig till Stoff och stil heller! Varför förläggs inte fler konferenser till en sådan butik istället för strapatser i skog och mark?

Men jisses, klart man behöver trettio meter tyg, särskilt om man får det för 50 spänn! Och nåt kommer jag alldeles säkert på att göra med det!

Fröken Pyssel sa...

Så fint! OCh vad bra att läsa om tipsen här bland kommentarerna också.

Anonym sa...

Jag försökte men det funkade inte.

Unknown sa...

Tack för hjälpen! Har nu klätt in skokartonger med tapet enligt din beskrivning. Även om mina kartonger var så illvilliga att de var av sorten som har locket fast i kartongen längs ena sidan. . . Och limmet var slut, så jag fick använda tejp :) (förvånandsvärda mängder). Hade inte gått utan din beskrivning!