onsdag 14 oktober 2009

Andra lektionen och snart redo att luffa :-)

Igår var det dags för lektion nummer två i luffarslöjdens ädla, trixiga och roliga konst. Och sticksiga konst... blodvite uppstod när jag stack mig på en av järntrådarna.

Det här, hmmm, ska föreställa ett värmeunderlägg :-) Gjort efter konstens alla regler. Först ett "skelett" (oj, vad hette det egentligen?) av tjockare, stabil, svårböjd... tråd som böjdes till efter en mall (spikar på bräda) och "knöts" ihop i mitten (tjocka grejen mitt under). Sen började finliret, att trä lite olika trådar runt runt på lite olika sätt.

Vitsen är att lära sig alla grundläggande tekniker, som sen kan användas till att göra, precis vad som helst... Så ett par olika sätt att fläta, att skarva och byta tråd, böja mm har vi lärt oss, och om verktyg och olika typer av trådar.

Nu blir det uppehåll i kursen en vecka och sen två avslutande pysselkvällar och sen när vi är utexaminerade :-) så börjar den tuffa verkligheten, till att börja med dammsuga affärer på olika trådar (hädanefter ska jag t.ex inte kastat Biltemakatalogen!) och klara sig på egen hand, fast jag kommer ju att ha stöd av vännen I och hennes mamma C som också är med på kursen.

På egen hand betyder ju också frihet, dags att gå på luffen med luffarslöjdandet ;-) Näe, men go crazy! :-) T.ex göra nåt som luffarna knappast gjorde... sätta på lite pärlor här och var. Kanske inte på bruksgrejer som vispar och underlägg men helt klart på dekorationsgrejer.

Värmeunderlägg
Tekanna på värmeunderlägg

8 kommentarer:

Jo sa...

Vad roligt med kurs i luffarslöjd! Det skulle jag gärna testa på! :)
Fint värmeunderlägg, vad duktig du är!

Fröken Fräken sa...

Jistanes vad pillrigt! Men du verkar ju redan ha blivit en fena på det! Hade det varit jag som gett mig på luffarslöjd så hade blodvite uppstått sådär 40 gr kan man tänka sig. Jag höll på skära upp halva handen ikväll bara av att försöka öppna en färgburk. Ja, jag har, pga den dystra temperaturen, fått lägga sprayandet på hyllan och återgå till min kompis penseln.

´Amen!! Om det var plusgrader fortfarande hos er när du gav dig ut så var det ju inte så farligt kallt precis! Återkom när det är -25 och du tappat känseln i båda benen... Jojo, då kan vi börja snacka ;-) Jag får väl se hur farligt det är därnere när man åker på ännu en storstadssväng på måndag (hur ska jag då kunna orka upp till morgonflyget efter en helg med sovmornar...??)

Nejdå, inte har jag virkat de där spetsarna på kudden! Sådant tålamod har inte jag! Det är en samling från mamma som i sin tur fått den av mormor. Det kan hända att delar kommer ifrån auktionslådor också.

Baronessan sa...

Låter jätteroligt. En sån kurs skulle jag vilja gå på. Kan tänka mig att det är svårt att få till. Men vet ju hur det är när man böjer till något stålaktigt att det är nästan omöjligt att få bort "böjen" igen.

Beata sa...

Vilken rolig kurs det verkar vara!

Maria Berg sa...

Vill börja med att säga TACK. Givande och bra kommentar du skrev hos mig. Inget invecklat medn bara lite hjälp och så kommentarer om många olika bilder så vet jag att du tittat runt och det gör mig glad. Min första tanke var att den här männiksan (du) måste jag bara få träffa IRL på riktig en dag.

Vad duktig du är med tråden, men se till att det inte blir för mycket blod. Själv spillde det lite blod igår när vi spelade basket match, två olika rev mig och jag är helt mörbultad idag (hälsenan mår inte så bra) men det är kul att spela - undra bara när min kropp kommer att säga stopp, basket är en sport för unga!
Trevlig helg önskar jag dig, MB

Maria Berg sa...

Min trädgårdskurs är helt internet baserad förutom att deltagarna får i uppgift att gå ut! Vill du tjuvkika så titta här,
http://www.minkurs.se/blimedtradgard/
/MB

Maria Berg sa...

En sak till om du tittar på http://www.minkurs.se
söker dom andra kursledare kankse något för dig vad gäller luffar slöjd?
/MB

pysselpralinen sa...

Tjusigt!
Och tänk vilket äventyr det kommer bli att få bege sig ut på oändliga bussturer för att komma till de ödsligt belägna butikerna "för riktiga män".

Hade själv en extremt frustrerande söndagsförmiddag förra helgen när vi försökte hitta till Biltema i Göteborg. Gick verkligen urdåligt och det tog minst en timma. Men tror du att jag hade en tanke på att även leta efter slöjd-tråd när jag var där? Oh nej, fokus låg på att så fort som möjligt hitta 2 vindrutetorkare så att vi så fort som möjligt kunde bege oss därifrån!
Men som sagt, lycka till i jakten! ;-)