söndag 9 mars 2014

Sytt ett nytt mobilfodral

Mitt mobilfodral börjar kännas slitet och därmed hög tid för ett nytt. Jag bestämde mig också för att det var läge att dokumentera med en liten steg för steg-guide den här gången. Och den lär komma till pass... jag gjorde nämligen först heeelt fel den här gången så nästa gång ska jag hoppa in i det här inlägget och läsa på lite först :)

Här är delarna som jag använder. Utsidan blir tvåfärgad ljusblå och mörkblå och insidan enfärgad mörkblå. Det fula bruna är ett gammalt tyg som bara låg och skräpade i tygskåpet, men mjukt och mysigt och perfekt att ha som mellanlägg för att få lite fluff. Måtten är lite längre och lite bredare än mobilen, plus 0,5 cm sömsmån åt alla håll och kanter. Ingen sömsmån på mellanlägget.

Tygdelar att sy mobilfodral av

Här har jag sytt ihop delarna till utsidan, plus en smal spets på framsidan (till vänster). Jag har sytt på mellanlägget på fodret, tanken var att jag skulle ha bytt till den blå tråden men det blev visst inte så... Den lilla biten till höger är en flärp med som ska bli knäppning. Den här gången liksom förra med knapphål, men nästa gång tror jag det ska bli en tryckknapp istället, eller kanske blixtlås.

Ytter- och innnerdelar förberedda för att sy ihop

Här kan den uppmärksamme se att jag har klippt hörnen, det är ju bra för att få snygga hörn sen när man vänder hela bygget. Men... det normala är ju att klippa hörnen först när man sytt ihop allt så här avslöjas alltså tabben som jag gjort nånstans på vägen... Men det är fixat och allt är på rätt väg :)

I det här steget sys utsida och insida ihop, i överkanterna. På det som ska bli baksida, den vänstra delen, syr jag samtidigt fast knäppningsflärpen. Den pekar neråt och det som sticker upp är bara lite extra sömsmån som jämnas till sen. Till höger är framsidans utsida och foder som sytts ihop och vikts ut,

Ytterdel och foderdel sys ihop

Sen syr man ihop fram- och bakstycket räta mot räta och lämnar öppet nere i botten på fodret, alltså den mörkblå quiltade delen. Och det är när man sytt ihop som man normalt klipper av hörnen. Mina hörn rök som sagt lite tidigare den här gången, i en lite felaktig manöver.

Fram- och bakstycken läggs räta mot räta

Det är insidan som räknas säger man ju :) men jag tror vi tar och vänder ändå, genom öppningen i botten av fodret (bruna/quiltade delen).

Fram- och bakstycken ihopsydda räta mot räta

Och sååå, har vi fått en fisk :)

Vändning pågår

Eller visst ja, det var ju ett mobilfodral det skulle bli. Alltså fortsätter vi tills hela fodralet är vänt. Sedan syr man ihop öppningen i fodrets botten och petar sen ner fodret i fodralet. Och så praktiskt att jag sydde med vit tråd, då syns ju sömmen i botten utmärkt :)

Mobilfodralet vänt och hopsytt i botten

Och ser man på, det blev ett mobilfodral till slut :)

Färdigt mobilfodral

2 kommentarer:

Choices by Annie sa...

Verkligen ett jättefint mobilfodral. Tänk ändå den som hade tålamodet att sy;)
Kram
Annie

Jo sa...

Snyggt! :) SYdde du på Overlocken?