tisdag 9 augusti 2011

Mörker och regn, en byggahyllor-dag

Söndan regnade bort. Men, det var ju faktiskt en dag som jag behövde för att ta tag i ett projekt som bara måste bli fixat nån gång. Jag behövde få in en extra hylla i mitt kombinerade dator- och pysselskåp.

Steg ett var att skruva ihop en pall att sitta på :)

I flera år har jag velat ha en "IKEA-pall", ja jag har faktiskt inte ens tänkt på att den har ett namn som ju så klart alla möblerna har. "Bekväm" heter den tydligen, och det är den ju verkligen, så kanske jag kan komma ihåg namnet, eller fortsätta att bara kalla den "Pallen" :)

Jag köpte pallen för att jag behövde den, alltså behövde få piffa till en sån pall :) Men egentligen behöver jag inte en pall, på riktigt så att säga, vet inte ens var ska jag ha den... Tänkte att den kunde få ersätta den gamla blompallen som jag annars skulle sy ett nytt överdrag till. Men då kom jag på att pall med överdrag kom till för att dölja en massa sladdar som ligger på golvet... Å andra sidan är nya Pallen högre och skulle göra så att blomman kan dölja det fula uttaget uppe på väggen. Ja ja, det löser sig nog, huvudsaken att jag har min nya Pall :)

IKEA-pall
När jag packade upp pallen trillade en liten klisterlapp ur monteringsbeskrivningen. Mycket är bra med IKEA men deras ordlösa beskrivningar ger jag inte mycket för, och etiketten var lika illa, tio små teckningar:

1) Ok, lovar att inte lasta mer än 100 kg på pallen
2) Nix, ska inte lägga en trave böcker under frambenen
3) Nejdå, inte en trave under både fram- och bakben heller
4) Ingen fara, mina golv är plana, inga backar här inte!
5) Jadå, platt och fint golv har jag som sagt
6) Svårt. Jag är rätt klantig så det finns dessvärre risk för att jag försöker kliva ner på fel sida...
7) Eeeeh? Ok, jag ska granska den med förstoringsglas??? Visst, inga problem
8) Lugnt, jag har bara en pall så jag kommer inte försöka leka inte nudda golv med två pallar
9) Nejdå, kommer inte att ställa ut den i regn eller snö, inte i duschen heller för den delen
10) Hmmm, nej jag ska inte måla med en pensel som är större än pallen. För de kan ju inte mena att man inte får måla pallen alls?! Det är ju liksom själva vitsen med att köpa den, att få måla och piffa den!

Klisterlapp till pall
Well, pallen ihopskruvad i alla fall, så jag kunde sitta på den när jag skulle trixa in min nya hylla i datorskåpet. Eller ny och ny... en hylla som jag sågat till av rester av ett gammalt skåp som stått i badrummet. Hmmm, har jag nämnt att jag har lite svårt att slänga saker :) Hittade bilden på första projektet jag gjorde av badrumsskåpet, det var fem år sen... Kanske kommer i bloggen en vacker dag det med :)

Gammalt skåp blir till nya saker
Hyllan till datorskåpet sågade jag till för några månader sen men projektet hade stannat upp för jag måste borra små hål för piggarna som den skulle ligga på och hade inte riktigt klurat ut hur jag skulle få hålen på rätt ställe.

Att fixa märkningen var inget problem när jag väl tog tag i saken, lite tuschpenna på piggarna och lägga på hyllan så att färgen kladdade av sig. Men för att komma dit visade det sig att jag hade ett värre problem... hyllan var lite för lång! Hellre än att ta fram den Läskiga Sticksågen och såga till en ny planka så valde jag att försöka korta av den jag hade med en vanlig "manuell" såg - kan säga att det var aaaaningen pillrigt att såga av typ 2 millimeter :) men jag grejade det! och nu så är hyllan på plats, under den utdragbara tangentbordsskivan. Med lite "lufthål" här och var för det har ju som sagt varit en annan möbel förut, och ser ni vad fint jag sågat ut för sladdarna där bak :)

Hylla i datorskåp
Ner till den nya hyllan flyttades lådor med tråkiga saker som kameraladdare, en massa datorjox och en proppfull låda med kvitton och papper att sortera... nån annan regnig dag...

En pappersbyrå fick ta plats på den nya lediga platsen bland pysselsakerna och det ska stuvas om lite så att det blir tipptopp. När jag köpte pappersbyrån så "råkade" jag köpa två... dvs jag köpte två olika för jag visste inte vilken modell som skulle bli bäst, men så insåg jag efteråt att jag inte kunde lämna tillbaks den ena eftersom de var köpta på rea-kväll (på Granit) och då gällde nog inte öppet köp. Men tur var det, för byrå nummer två kom också till nytta nu...

Pysselhylla
Jag kom på att jag skulle försöka utnyttja utrymmet längst ner i skåpet ännu lite bättre, fixa en hylla att ställa skrivaren på så att jag kunde ha saker under, som t.ex en överbliven pappersbyrå :)

Hur gör man en hylla som bara ska vara i en del av skåpet? Ah, man tar en planka och viker den... Eller kanske inte riktigt så enkelt :) "Plankan" är ett hyllplan som jag fick för mig att köpa, bra-att-ha liksom, när jag var på IKEA tidigare i veckan och när jag nu ändå hade hämtat upp sågen från förrådet (enda gången jag gick utanför lägenheten på den sjukt regniga söndan för övrigt...) kunde jag passa på att såga till lite bitar och skruva ihop. Det blev ett litet "garage" som jag kunde ställa min andra pappersbyrå i, perfekt för printpapper, fotopapper, etc. Hyllan ska helt klart få lite vit färg på sig. Hmmm, och vill jag ha ännu mer plats så skulle jag ju kunna göra mig av med den gamla stora pc:n som jag knappt använder längre...

Hylla för skrivare

6 kommentarer:

Johanna Stålros sa...

Oj vilken byggardag du har haft idag;) jag ska nog oxå köpa mig en av de pallarna....Fint du fick till det i arbetsrummet. Kram Johanna

Anonym sa...

Vad duktig du är. Tänk vad mycket man kan göra med saker man redan har hemma. Varningen på pallen var hur roligt som helst ju, förstår din reaktion.

Önskar dig en ljuvlig dag

Ladylox sa...

Hejja! Vad snyggt det blev. Jag skrattade högt åt Ikea-lappen och dina förklaringar. Så kul //Marie

Fröken Fräken sa...

Själv undviker jag alltid alla sorts sågar! Jag vet med mig att det är rätt troligt att jag inte mäter så noga som jag borde och vis är träbiten hela två millimeter för kort istället. Det är ju annat med tyg, där kan man alltid ta i och draaa så räcker det till. Fast kanske inte då om man har decoupageade rosor på det, förstår jag.
Sådan där ordning har jag tyvärr inte i mitt pysselskåp. Och ändå vet jag ju att jag jämt kommer hem med lådor och korgar som man borde kunna sortera in saker i. Men tyvärr inte!

Och så tror jag att du också ska undvika att balansera med på huvudet i rusningstrafik! Märkligt att Ikea inte tänkt på faran i det?!

Och Panduro har rea fortfarande? aha, kanske kanske att man hinner slinka in där nästa tisdag när man ska på jobbelaterat äventyr i storstan. Och att Ohlssons på Sveavägen fått inte roligare tyger än i somras! Man vågar inte hoppas på att det finns oilvträd på Hötorget nu kanske?

Jag skulle nog inte råda till att spackla gansiga hyllor, det kommer nog bara bli knöligt värre! Nä ta ett fint sandpapper och putsa till och måla sedan direkt.

Och förresten har jag bestämt att det inte blir höst i år. Och det kan väl vara Syfestival och andra trevligheter ändå? Jag menar, vem vill inte sitta och sy mitt i en grönskande omgivning istället för att ha snö som yr omkring sig?!?!

Hannis sa...

Hehe, du är rolig kompis!
Gillar din beskrivning av Ikeas teckning.
Förstår aldrig om människor verkligen gör sånt dom säger att man inte ska göra med möbeln eller om Ikea tror att folk är lite halvförvirrade och att dom är skyldiga att förklara...

Hur som haver, BRA JOBBAT!
Skitsnyggt blev det i arbetsutrymmet.

Jill i Fyra Rum och Kök sa...

Oj så du fixar! Och så praktiskt att få plats med allt på en sån liten yta.

Ska säga att vi har en likadan pall hemma, som vi använder när vi renoverar. Har alltså helt absolut lekt "inte nudda golv"... :-)

Ha en riktigt fin helg!