torsdag 6 februari 2014

Haft lite roligt igen, sytt ett örngott till :)


Livet går väl ut på att ha roligt? Och vad gör man för att uppnå det? Jo man syr ett örngott till, så klart :) För det är ju helt enkelt nåt man gör bara för att det är kul, det vet väl alla :)

Ja jag var ju liksom tvungen att sy ett till så att jag kunde göra det på det "riktiga" sättet, alltså med "örngottssömmen". Själva metoden med örngottssömmen går ut på att man syr först aviga mot aviga med smal sömsmån och sen räta mot räta och "kapslar in" den första sidsömmen. Och det blev turkost igen :) trots att jag fortfarande inte har något matchande påslakan.

Det här inlägget handlar mest om en variant på att sy inviket, mått och mer detaljer finns i det förra örngottsinlägget. En liten skillnad här bara, 1,5 cm sömsmån på långsidorna istället för 1 cm.

Först ska jag visa hur jag inte gjorde, det som hade varit det enklaste, snabbaste, och kanske mest normala sättet...? Enklast hade varit att lägga inviket på plats, alltså vika aviga mot aviga på framstycket, och sen lägga på bakstycket aviga mot aviga och sy sidsömmarna.

Örngott, enkla sättet att göra invik

Då hade det blivit så här efter att ha vänt räta mot räta och sytt andra varvet på sidsömmarna, och så hade allt varit klart! Så gjorde jag alltså inte... för jag nålade först för att fejka hur det skulle bli och insåg att sömmen skulle bli synlig. Snyggt inkapslad sidsöm, men synlig. Så ville jag inte ha det.

Tänkt resultat vid enkla sättet att göra invik på örngott

Kollade igenom alla mina köpta örngott och insåg att samtliga var sydda som mitt första, räta mot räta, med overlocksöm. Kan ingen göra nånting ordentligt nu för tiden?! ;) Funderade på om jag skulle gå ner i förrådet och gräva fram örngottet som jag sydde i slöjden "för några år sen" :) Men när jag för mitt inre framkallade en bild av det, turkosa! örngottet så insåg jag att det var meningslöst för jag mindes plötsligt glasklart att det ju hade knytband och inte alls något invik.

Då var det dags att hitta på en lösning. Kanske det är vanligt att dölja sömmen som jag ville göra så kanske det finns ett "facit" på hur man gör? Ingen aning så jag improviserade lite.

Jag la fram och bak aviga mot aviga men istället för att lägga inviket på plats så lät jag det sticka upp, och sydde första sidsömmarna.

Syr ihop örngottet, första sidsömmarna, aviga mot aviga, avvaktar med invik

Jag overlockade kanterna på det blivande inviket, vände örngottet räta mot räta och sydde andra varvet på sidsömmarna.

Söm två, örngottet räta mot räta, avvaktar med invik

Sen vek jag ner inviket mot avigsidan, vek in den overlockade kanten och la kanten på inviket ett par mm utanför sidsömmen.

Gör inviket på örngottet

Sydde sedan från rätsidan mitt i sidsömmen.

Inviket klart, sett från rätan

Och så här blev det på insidan. Javisst, det ska vara "ojämnt" :) för jag vill ha rejält invik men lagom proportioner mellan färgerna på utsidan.

Inviket klart, sett från avigsidan

Och här kan man då jämföra Ettan (överst) med overlockad sidsöm och Tvåan med sin örngottsöm. Ganska lika va :)

Jämförelse sytt med 'örngottssöm' kontra overlock

Ettan underst och Tvåan överst här. Lite pyssel var det ju att sy inviket men det blev precis som jag ville. Fast man ser ju inte direkt nåt av insidan så till vilken nytta, egentligen...? För att det var roligt! :)

Mina två örngott

Men som sagt, passande lakan återstår så örngotten får bo i garderoben ett tag. Fast jag har ju en hel del kvar av de här tygerna så jag ska fundera på en lösning. Lakansfixande kanske också kan vara roligt :)

Örgotten vikta för att åka in i garderoben

2 kommentarer:

Hannis sa...

Och jag sitter nu och tänker på att jag alltid tjatar om att jag ska ta fram symaskinen mera.
Till och med bygger nytt köksbord för att det ska vara enkelt att låta symaskinen stå framme en kväll utan att ta för mycket plats...
Men icke!

Så imponeras jag av ditt klurande runt sömnaden! Du har tålamod du=))

Systeryster och jag .... sa...

kikar runt och inspireras....
funderar på hur jag skall sy väskor...