söndag 5 januari 2014

Vinterkasse, med overlock i kubik

NU kan vintern komma, för nu är vinterkassen klar :) Nej, nej, låt vädret vara som det är, "vinterkasse" har inte något med temperaturen att göra utan bara färger som ska gå ihop med vintergarderoben, alltså jacka och sånt.

Och så behövde jag ju hitta på nåt projekt för att ha anledning sy en himlans massa onödiga sömmar med overlocken :)

Ja, det här är alltså inte ett rutigt tyg utan svart tyg som jag sytt kors och tvärs på med flatlock-söm. Först klippte jag 6 st remsor som jag overlockade ihop, de lodräta sömmarna som är varannan ljusblå och varannan mörkblå. Efter det hade jag alltså ett helt stycke, randigt, som jag vek och sydde söm för söm på tvären för att få jämna rutor. De vågräta sömmarna, varannan ljusblå och varannan beige.

Eftersom overlocken ju skär för varje söm så hade jag tagit till extra både på längd och bredd, och sen när rutorna var sydda så klippte jag till den rätta storleken för framstycket.

Kasse i svart tyg med rutor sydda med flatlock-söm

Det roliga med flatlock är ju också avigsidan! Rätsidan är ju en snygg sicksack, men den här gillar jag också stenhårt, man kan ju helt enkelt vända på steken och låta det här bli rätsida :)

Flatlock på avigsidan

Kassen har ju en baksida också, och inte kunde jag låta den vara bara svart så jag körde igång ett broderi på den vanliga maskinen. Ja, den vanliga är alltså en broderimaskin, jag fick för mig för en massa år sen att jag ville ha en sån. Men jag gillar egentligen inte den funktionen har jag kommit på... Tycker att det är lite läskigt när maskinen sätter igång och kör alldeles själv, den kör ju så galet fort!

Maskinbroderi på baksidan av kassen

På de tidigare kassarna sydde jag fast handtagen på utsidan, med kryss, men det är ju lite jobbigt (eftersom jag syr två varv på krysset och så ska man lyckas pricka första sömmen hela tiden...). Därför valde jag en annan metod den här gången, ett gäng parallella sömmar i överkanten. Och ändarna på handtagen är instoppade bakom överviket.

Kassens handtag fastsydda med flera sömmar

Så nu är väl samlingen komplett, när det gäller just den här modellen alltså. Kanske. Jag kommer ju garanterat att sy fler kassar och väskor, för det vet väl alla att det är nåt man aaaaaldrig kan ha för mycket av :)

Tygkassar i tre olika tygkombinationer

Ah, nog ser det väl ut att finnas plats för några till där i skålen :)

Tygkassar i glasskål

2 kommentarer:

Fröken Fräken sa...

Nä, vinter betackar jag mig verkligen för.. eller tja, nu har det typ varit glashalt i en månad, och det är inte roligt det heller. Så jag måste nog precisera mig ytterligare; jag vill inte ha vinter, och med det menar jag att jag inte vill ha minusgrader, snö, is, frost, hagel och dyl. Men man kan ju sannerligen behöva fler snygga kassar, oavsett årstid. Och det där rutmönstret med en söm som ser ut som små parallella streck - hur snyggt som helst ju!! Kan man sy så på ett tyg utan att sy ihop olika delar? Alltså bara sy så för att skapa ett mönster? Jisses vad jag skulle sy kuddar då med det mönstret!
Vet du, jag tror at du måste ta en sväng till Stoff och stil för att fylla på tygförrådet ur rent experimentellt syfte, jojomen!

Ja, det är knappt att jag har återhämtat mig än från ikearesedagen! Och inte nog med det, jag stötte en tå också sedan, så det har verkligen varit synd om mig ;-D Tur att jag har en veckas ledighet kvar nu, så jag kan vila upp mig med att pyssla mer, se filmer och gå på loppisen som äntligen öppnar efter att ha varit stängd hela jul- och nyårshelgen.

choicesbyannie sa...

Jag är just nu grön av avund för dina syfärdigheter. Så fina kassar, jag önskar jag hade tålamodet till att lära mig sy. Men kanske en vacker dag:)
Hoppas du haft en fin helg
Kram
Annie