måndag 18 augusti 2014

Underkjolar och resårvarianter

Alla kjolar och klänningar man köper är ju i princip genomskinliga tycker jag, men man orkar ju inte sy i foder i alla så jag har sytt ett par underkjolar istället.

Efter att jag sytt en underkjol i "normal" längd så blev det en "tarm" över längs kanten av tyget, och jag kom på att den var lagom för att sy en kortare kjol av. En mycket smart idé, eller... Den blev precis lagom längd, det var bara det där med att den var klippt längs kanten, och tyget var elastiskt, på andra ledden :)

Men det gör inget, kjolen har rätt bra vidd och är ju rätt kort så stretch behövs ändå inte. Fast elastisk är den ju iofs, på längden... Så skulle jag nu tycka att underkjolen är lite kort så kan jag ju alltid dra lite i den ;)

Sytt kort underkjol

Jag testade olika varianter av midjeresår på de två kjolarna. På den längre sydde jag en kanal med inträdd resår och på den korta testade jag för första gången fastsydd resår, så som det väl "ska" göras, om man tittar på köpta underkjolar.

Olika sätt för resår i midjan

För att få jämn rynkning hela vägen på kjolen med påsydd resår så sydde jag från mitten och utåt, för att undvika att det skulle bli helt platt i början där man inte kan få ett ordentligt grepp.

Sytt på resår från mitten och utåt

En rosa kjol i lite linneaktigt tyg har hängt i garderoben i flera år utan att användas så den fick ett alldeles eget foder som tröst :)

Här på bilden har jag lagt ett rött papper under för att visa hur tunt tyget är, så gissa hur genomskinlig kjolen blir i motljus... Man skulle lika gärna kunna gå utan :)

Kjol utan foder

Resultat med foder i kjolen. Klart nöjd och den har använts flitigt i sommar.

Kjol med foder

2 kommentarer:

Hannis sa...

Varför har jag inte tänkt på underkjol tänker jag nu??!
Jag har en sån där tunn kjol som jag inte använt bara för att det lyser rakt igenom.

Att sy en kaftan i det där tyget var en tålamodsprövning minst sagt.
Fick lust att tejpa fast eländet på bordet till slut.
Nu är jag nöjd men det dröjer nog ett tag innan jag syr en så lång sak igen=))

Choices by Annie sa...

Underkjolar är fantastiska. Hade turen att komma över ett gäng från en nedlagd gammal underklädes butik, du vet sådana där vackra saker med vacker spets nertill. En av dem använder jag ganska flitigt medan de andra är lite för långa så de får hänga som prydnad i sovrummet istället.

Fantastisk med underkjol och du är verkligen jätteduktig på att sy.

Fin dag önskar jag dig
Kram'Annie