onsdag 20 juni 2012

Sytt somrig väska

Om man ska sy en väska så är mitt tips att det kan vara bra att man vet hur man ska göra. Tips nummer två är att vet man inte, så gissa. Gissar man fel så får man sprätta... och gissa igen.

Vill man inte gissa så kan man köpa tygpaket med mönster och allt på Slöjddetaljer/gör din egen väska, det var jag på väg att göra tills jag insåg att deras väska var rackarns liten. Så jag kikade på deras demoex och försökte lista ut hur den var sydd och köpte "löst" tyg. Fick dock ta en mörkare färg på det enfärgade för det tyg det använt fanns inte inne.

Här är jag på andra gissningen... Jag bestämde mig för att utöka modellen med ett par innerfack och den stora fickan på högra delen (syns knappt) sydde jag först genom alla tyglager för att det skulle bli stadig. Bra tänkt förutom att det inte skulle gå att sy ihop till en väska... men det hade i alla fall blivit stadigt :) Det mönstrade tyget ligger löst på (och dubbelvikt), dvs det gröna går hela vägen ner i botten eftersom det mönstrade ska bilda ytterfack.

Sommarväska, färdiga delar

Här har jag lagt ihop delarna räta mot räta, och kan erkänna att jag inte vet hur man ska göra med vlieselinet... Ska man ha det ända ut i kanterna, eller skippa sömsmånerna som jag gjort?

Den stora knölen i det gröna är handtagen som jag sytt på också. Kom på det i tid :) Sen var det bara att sy ihop, men lämna en (ganska stor) öppning i fodret/det gröna. Där efter "sy av hörnen" så att det bildades en botten, både på ytterdelen (närmast i bild, där vlieselinet syns) och på innerfodret, sedan vränga hela rasket så att de finare sidorna kom fram, och sy en stickning runt kanten upptill, säkrast eftersom jag inte hade vlieselinet i sömsmånen...

Sommarväska, färdig att sy ihop

Och här är den färdiga väskan, den är stor kan jag säga, tidningen i ytterfacket är av det större slaget.

Sommarväska färdig

Eftersom jag sydde lite på mitt eget sätt så la jag till ett par innerfack som sagt, här ett med dragkedja.

Sommarväska innerfack

Och här kan man ana lite av ett öppet innerfack på andra sidan. Det går nästan längs med hela väskan, facket som skulle bli stadigt... men nu blev det ju inte så och därför så fick jag dela av det med en söm mitt på. En annan konstnärlig frihet var att jag sydde i ett resårband för vattenflaska, termos etc. Fast blåblommig flaska i grön väska... jag får väl ta och köpa lite grön kontaktplast och piffa en ny flaska :)

Sommarväska resårögla för vattenflaska

Och så återigen det här med vlieselin i sömsmånen eller inte... Det fick bli lite kantsömmar på handtagen också, och jag tog chansen att leka lite :)

Sommarväska handtag

Gott om ytterfack, hela vägen runt om. En rejäl väska har kommit till världen, perfekt som strandväska eller till picknick. Min väska blev 31 cm hög och 47 cm bred medans originalet var 31 x 24, typ aningen större än ett A4... Min rymmer ju t.om datorn kom jag på, jag brukar ha den i ett vadderat fodral så en enkel kasse som den här kan duga för kortare transporter. Jag har förresten sytt en iläggsbotten också, mer om det i ett senare inlägg.

Sommarväska ytterfack

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken fin väska. Kul att ha något som ingen annan har, det är nog dags att dra fram maskin igen :D

Ha en trevlig midsommarhelg!

Fröken Pyssel sa...

Den blev jättefin! snyggt med tidningsfacket också.

Ann-Sofie sa...

Skitsnygg!

Pysselpralinen sa...

Väldigt snygg modell på väska! Jag gillar alla fack, det är ju såna väskor man vill ha. Måste prova att sy något liknande! :)

Anonym sa...

Jätte fin! Gillar alla extrafack på utsidan. Smart med resåren till flaskan. Har länge letat efter en stor bra strandväska men inte funnit någon. det får bli att skissa på en egen (lånar lite idéer av dig <3