söndag 19 juni 2011

Orkidé på G? Och rött fluff blir blomma

Min super delux orkidé som jag fyndade på mellandagsrea i julas har nu gett upp och tappat alla blommor. Varför kan inte orkidéerna liksom bara blomma för evigt?!

Orkidé med tappade blommor
Även på en av de äldre plantorna har blommorna vissnat, men jag har låtit dem sitta kvar :) Tre orkidéer har jag, en alltså med fyra tomma sorgsna stänglar, en med fiiinfina blommor, fast i plast :) och så den här kraken då, med vissna blommor. Jag började kika runt nere bland blad och rötter för att se om det inte kan vara nån liiiiten ny blomstjälk på gång, men icke.

Men... så höjde jag blicken till de torkade blommorna och ser ni vad jag ser där bakom? Det har ju skjutit ut en ny gren med knoppar!!!

Vissen orkidé
Förlåt snälla lilla blomma för att jag inte var hemma och såg det här komma! Hände det när jag var på semester för ett par veckor sen? Eller förra veckan när jag var borta i jobbet?

Orkídeknoppar
Borta i jobbet innebar Helsingfors, och vad gör man för att slippa sitta på ett tråkigt hotellrum efter jobbet? Man går och shoppar så klart :) Jag hade hamnat i ett otroligt trist läge vid flygplatsen men det fanns ett stort shoppingcentrum i närheten, det gällde bara... att lyckas ta sig till andra sidan en enorm motorväg, diverse avfarter mm, mm.

Men jag lyckades jag ta mig dit, via diverse gångtunnlar och annat trassel, och det var det värt för där inne, i "Jumbo", fanns en himlans trevlig butik, Tiimari. Där fanns det mesta man kan behöva i pysselväg. Jag köpte fluffig ull i en härlig röd färg och lite tovningsnålar och sen var även nästa kväll räddad :) när jag kunde tova lite.

Fluffig röd ull
Att jag valde röd ull var för att kunna göra lite hjärtan till jul, men det är ju lite väl långt dit... så jag bestämde mig för att göra en blomma istället nu. Fast det var ju lite tricksigt att bara ha ull och nål och inget skumgummiunderlag så jag får nog ta och fortsätta lite med den hemma också, så att den blir lite fastare.

Tovad röd blomma

7 kommentarer:

Johanna Stålros sa...

Åhh vad lycklig man blir när man upptäcker att ens orkideer knoppar;)Kram Johanna

Ninnis sa...

Dom är luriga dom små liven...men på ett bra sätt.
Visst är det kul att tova...=)

Ha det så gott!

Kram Ninni

Tina sa...

Har märkt att man behöver tålamod med orkideer... ;o)
Har några stycken som blommar mest hela tiden. "Stänglarna" vissna inte ner, utan det kommer nya knoppar.
Och det sägs att orkideer inte trivs i gassande sol, men det är just där som mina blommar....!?

Och nu har jag delat en blomma, bara för att jag hört att man kan göra det. Vet inte om jag kommer att lyckas, men just nu är det knoppar på alla 3 "stänglar", som alla står i en egen kruka.
Spännande att se om det blir något av dom.... ;o))

Tina sa...

Klipp inte bort stänglarna innan dom blivit gula... Så har jag blivit lärd av dom lärda. ;o))

En dam sa att man kan klippa bitvis, vartefter dom gulnar, torkar....

Jag låter dom bara var ifred. Det händer att jag glömmer vattna ;o(
Men sen låter jag dom stå i vattenbad ett tag och suga åt sej och sen får dom vara ifred igen.
Säkert helt fel enligt reglerna ;o) då orkideen är en blomma som "bor" i träd eller liknande när dom växer vilt. Den har luftrötter och det ska väl tolkas som att dom ska ha luft, och bara lite vatten.

Såg på Tv att en orkideefanatiker hällde ut innehållet i krukan i en sil, och sköljde av barkbitarna (nästan tvättade dom) och la tillbaks allt i krukan igen. Så nu brukar jag oxå göra så....

Nu när du har knoppar på din så kanske du ska ge lite näring åt den. LITE betyder 2ml till 1 liter vatten. Tog livet av några i början för jag gav för mycket näring... Det finns speciell orkideenäring.

Lycka till!!

Hobbykällaren sa...

Äger 3st orkideer.En av dom bara blommar o blommar medan dom andra står vid sidan om och bara tittar på.Kanske kommer dom också på knepet med blomning så småningom...
Du lyckades otroligt bra med ullblomman även utan skumgummidyna tycker jag, men man kan ju göra det lättare för sig förstås...
kram Kerstin

Lisbet sa...

Har ni inte Tiimari där hos er? Jag har trott att den affären finns överallt... :) Nyfiken på vad du gjorde i Hfors?
Ha en skön helg!
kram

Fröken Pyssel sa...

Sån söt liten blomma! Vad roligt att du tovar ull, jag har precis provat på det och hade ingen aning om att en nål kunde vara så magisk! :-o Försöker mig på att sy en waldorfdocka, det är typ det största projekt jag gett mig in på tror jag...

Ja det är mycket lättare att sy på dragkedjan innan man syr ihop, så gör jag med kuddfodral, men frågan är hur man gör innerpåsen snyggt då? Du får jättegärna återkomma om du har något bra knep :-)