måndag 30 maj 2011

Det brinner ju inte färdigt om man ska vattna - Betong

Så länge sen jag bloggade, kommer knappt ihåg hur man gör ett inlägg... Och jag har inte tid att kika runt i några bloggar än, men snart! Känns som att det är samma visa som förra våren.

Men jag tog mig tid att pyssla lite, med betong, och då uppstod några frågetecken. Det står att den ska "brinna" (torka) på ett dygn, vanligtvis, men också att man skulle täcka över med plast, och vattna några gånger per dygn - då torkar det ju inte!

Jag gjorde nån typ av fat... Undersidan blev jätteslät och fin :) men om ovansidan kan man säga nåt helt annat. Det lilla fatet eller vad man ska kalla det blev bara gjort av sista slatten med "smet". De upp- och nervända sakerna i formar ska jag vända på sen och fota när de torkat. Och testa om de funkar som jag tänkt...

Så ok, det var kul, och nästa gång kanske det blir bra också :) Det gick åt mer än jag trodde, hade förberett flera formar som sen inte blev använda (för att jag fegade och trodde att det skulle bli för mycket betongsmet).

Det varnades för att det dammar, och det stämmer verkligen. Jag öste upp pulver superförsiktigt men nästa gång ska jag göra just det steget ute på gården.

Det stänker! Det står att man ska slå formarna lite mot marken (köksgolvet i mitt fall) och jag hade lagt plast under men splasch! så var jag prickig i ansiktet :) Jag rekommenderar att täcka över med plast innan man slår formen.

I projektet ingick viss del av återvinning. Som mått för att blanda till betongen använde jag en urdiskad creme fraicheburk och flera av formarna som jag förberett men inte använde var gamla förpackningar. Skyddsplasten jag använde och som jag också täckte över med under brinningen, var såna plastpåsar som tidningar kommer i - jag prenumererar på rätt många, enbart för att få plast till diverse pysselprojekt så klart :)

Blandade betongprojekt

Betongfat

5 kommentarer:

Hobbykällaren sa...

Har just sett ditt tidigare inlägg om den lilla glasvasen.Visst är den SÖT!.. och den ser PRECIS ut som mina som jag hittade på Erikshjälpen för ett tag sen.Jag har fyllt på med vit sand i botten och använder dom till värmeljus.Mina passar precis i storlek.
Jag håller också på med betong för tillfället, en del blir bra en del mindre lyckat,men kul är det.Nog är det bra att vattna några gånger,men det tar ganska lång tid på sig att torka.Grodan jag gjorde senast dröjde 5-6 dar.Vi fortsätter väl under helgen!!??
Kerstin

Lisbet sa...

Jag har många gånger tänkt att gjuta betong, men ännu inte kommit mig för. Det ska bli, det vet jag.
Jo, bråttom är det denna årstid.
Värme har vi här...

Ha en fin dag!

Anonym sa...

Härliga betongpyssel och det där med betong som skvätter upp i ansiktet har vi båda varit med om allt för många gånger;)

Men visst är det ett roligt pyssel

Önskar dig en ljuvlig helg

Lisbet sa...

Javisst vore det skönt med en pool att slänga sig i allt emellanåt. Speciellt senaste natt, trodde jag skulle förgås av värman! Nå, det lugnar väl ner sig med det också.

"Härligt" att sitta på solsidan i bussen en sådan dag... :)

Ha en fin pingstafton!

Designtjejen/Emmelie sa...

Vad fint det ser ut!!
Kramar