tisdag 28 december 2010

Smaskigt Salt Snask

I love lakritskola. Den var ny på min julgodismeny, och den har kommit för att stanna. Så uuuunderbart gott.

Ledsen att jag inte hann lägga ut receptet innan jul, men då var det full fart här i "godisfabriken", och så hade jag knappt hunnit testa. Men varför inte fixa lite mellandagsgodis? :)

Man kan antingen doppa i choklad som här, eller slå in i t.ex smörpapper eller cellofan. Observera att "strösslet" på kolan är salt... :)

Lakritskola
Jag hittade receptet i en tidning och följde det exakt men nästa år ska jag öka mängden lakrits :) Jag tänkte öka från 0.75 dl till en hel men när jag sökte på nätet nu så såg jag en variant på receptet där man hade en hel påse i... Men jag kommer nog att följa planen med bara liten ökning för jag funderar på om det kanske kommer att påverka konsistensen, så att kolan blir hårdare t.ex.

Ingrediens till lakritskola
Det står "krossa" karamellerna, jag vet inte om det räcker att det är bara krossat i småbitar, jag gjorde pulver av alltihop för säkerhets skull. När kolan stelnat i kylen och sen tas fram för att bli rumstempererad, inför chokladdoppet, så går den bra att klippa. Och antalet beror så klart på hur stora bitar man gör :)

Ingredienser (ca 60 stycken)
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl sirap
  • 1 msk kakao
  • 0.75 dl turkisk peppar (hårda lakritskarameller)
  • 2 tsk smör
  • 200 g mörk choklad
  • havssalt/flingsalt till dekoration
Gör så här
  • Klä en form ca 20 x 20 centimeter med bakplåtspapper.
  • Krossa karamellerna i en mortel.
  • Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade karamellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Koka sedan kraftigt utan lock tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Rör om då och då.
  • Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kallt att stelna.
  • Smält chokladen i vattenbad och låt den svalna något. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen.
  • Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.
  • Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat och sen in i kylen igen.

1 kommentar:

Pysselpralinen sa...

Mmmmm...det låter supersmarrigt! Synd bara att mina tyska "släktingar" ratar lakrits totalt. Jag får nog vänta lite med att göra ett lass till mig själv, tills jag känner att julchokladen hunnit sjunka ner lite. ;-)
Och nu ser jag att ditt sätt att skriva recept var väldigt tydligt och bra, det ska jag efterapa i fortsättningen!