söndag 12 april 2015

Sytt mössor

Jag har länge varit sugen på att sy en mössa och nu har jag äntligen gjort slag i saken. Fast det blev visst inte en utan två, för den första blev lite längre än jag tänkt och inte som planerat, att bara precis täcka huvud och öron.

Här är den första, "misslyckade", mössan. Den blev alltså för lång så jag blev tvungen att vika upp en kant och det tyckte jag såg lite trist ut så jag pyntade den med några pärlor från ett "pensionerat" armband. Och sen blev ankungen en svan ;) och den gick från misslyckad till att vara en favorit. Det är självklart helt ok att tycka annorlunda :) som att pärlorna ska bort, eller att mössan är en flopp både med och utan pärlor.

Trikåmössa med vikt kant

Sen sydde jag nummer två, som blev enligt ursprungsplanen. Funkar att ha bara som den är, eller under min stickade lite för glesa mössa en blåsig kall dag.

Som fotomodell använder jag en gammal kakburk, inte världens mest lyckade presentation kanske :) Formen på mössan blir rundare när den sitter på ett Äkta huvud.

Trikåmössa utan vikt kant

Att det krävdes ett par försök beror ju på att jag inte hade något riktigt mönster. Jag hade bara följt ett hopkok av instruktioner från olika bloggar och försökt rita en mall. Så här ser mall nummer två ut, och måtten är huvudets halva omkrets minus 1 cm som bredd och 21 cm hög (25 för den med vikt kant). Det inkluderar sömsmån, så mössan blir lagom tajt när omkretsen minskar lite till när jag overlockar runt kanterna.

Mall till mössa

Mallen läggs med ena sidan mot vikt kant och "flippas över" för att få en oval form, för in- och  utsida. (Mallen är som synes ritad på ett reklamblad men jag ska rita en ny mall på kartong, och en hel mall då, nu när jag kommit fram till passande mått).

Mössa, sy kanterna

Lägg sedan den långa sömmen nedåt och den vikta kanten och de korta sömmarna uppåt. Så gott det går :) Lägg öppningarnas kanter på ena sidan mot varandra och sy ihop.

Närbild på hålet, vecket

Det andra hålet (till vänster i bild) lämnas öppet.

Mössa, sy ihop ena hålet, vecket

Vräng sedan mössan genom hålet så att rätsidan kommer ut, hmmm, inget pedagogiskt tyg jag valde :) Sy sedan ihop det andra hålet. Och här har jag varit opedagogisk igen, hålet som nyss var till vänster i bild har nu när jag sytt ihop det hamnat till höger i bild. Eller så var det pedagogiskt :) för det är ju så det blir när man vränger mössan.

Denna sista söm och tillhörande mösshalva ska bli insida i mössan så tryck sömmen in i mössan så att den blir dubbelvikt. Och sy några stygn i toppen för att hålla ihop mössan.

Vräng och sy ihop andra hålet, vecket

Trikåmössa utan vikt kant

1 kommentar:

Hannis sa...

Jag blev besatt av att sy mössor i vintras!
Det var ju enkelt när man väl kom på hur det skulle göras=))

Fint med dekorationen där!