fredag 23 september 2016

T-shirt + 40 cm = klänning

Jag har experimenterat med t-shirtmönstret, helt enkelt bara förlängt det med 40 centimeter, och vips så blev det en klänning :) Den här klänningen har jag typ bott i hela sommaren, den har liksom blivit min mysdress att dra på så fort jag kommit hem :)

Stretchklänning i t-shirtmodell

Och varför nöja sig med en när det kan bli två! När den första klänningen blivit klar sydde jag raskt en till, som också använts extremt flitigt i sommar. Den har jag t.om vågat använda ute bland folk :) och råkade ha den på en dag i tygaffären där jag köpt tyget. Snyggt tyg sa de :)

Stretchklänning  nr 2

Precis som med tröjorna jag sytt så har fållar och halsringning sytts med tvillingnålen.

Stretchklänning fåll rätsida

På avigsidan blandas tvillingsömmens sicksackbaksida med tygkantens overlock.

Stretchklänning fåll avigsida

torsdag 8 september 2016

Sytt t-shirt

Har lyckats knåpa ihop ett klädesplagg igen, en t-shirt av tyget som jag köpte på Syfestivalen i februari.

Modellen är Simone från boken Sy! Från Hood till skjortklänning och den här gången blev jag betydligt mer nöjd med resultatet än när jag sydde "prototypen" förra året. Det här var nog ett bättre tygval.

Det här är favorittröja, mycket flitigt använd och som tidigare så är den sydd med overlocken och halsringning och fållar med tvillingnål i vanliga maskinen.

Sytt t-shirt

fredag 2 september 2016

Sytt weekendväska/träningsväska

Nu har jag sytt en stoor väska, en "weekendväska". Inget som jag egentligen behöver för jag är sällan ute och flyger och far, men jag bara måste sy den för jag tyckte den såg så fin ut! Och för att testa om jag kunde, det är ju en helt annan typ av väska än jag sytt förut, och beskrivningen är på tyska...

Tyget är så fint! och väskan är liksom mysig :) så jag bara måste använda den! Så jag satte igång och bokade en massa weekendresor ;) Näe, den har helt enkelt blivit omkategoriserad till Träningsväska. Den är lite väl stor för det men jag har omfördelat lite så att matlåda, paraply, mm numera transporteras i träningsväskan och handväskan har fått krympa. Dvs jag har sytt en ny, som kommer här i bloggen inom kort.

Sytt weekendväska


I originalutförande har väskan inga fack alls men jag kände att jag ville ha nåt litet bara så jag sydde ett mellan handtagen. Och jag kunde inte låta bli att mönsterpassa :) (På bilderna har jag petade ut facket lite bara för att det skulle synas).

Ganska dum idé egentligen... Alltså inte att ha ett fack, men att klippa ut en bit tyg med ett specifikt mönster... ett bra sätt att förstöra ett tyg ;) gaaanska så tygkrävande liksom.

Mönsterpassat ytterfack


Här är väskan vänd ut och in för att visa fodret, som är sytt av ett billigt duschdraperi. Sidostyckena vid blixtlåset har samma tyg som på insidan som på utsidan.

Duschdraperiet fransade sig väldigt mycket så för att få en fin insida tillverkade jag en snedremsa av enfärgat brunt tyg och "kapslade in" alla sömmar på insidan.

Weekendväska insida


På kortsidorna vid blixtlåsens ändar är det en väldans massa lager med tyg. Jag har använt ett tjockt mellanlägg, sånt som är till för värmeskydd i grytlappar mm, så just här blir det 3 lager mellanlägg, 4 lager yttertyg, 2 lager foder och "flärpen", det dubbelvikta bandet. Att sy igenom. Försöka.

Då blev det läge att testa övermatarpressarfoten. Åh, vilket mirakel!!! Nästan lättare än att skära med varm kniv i smör :)

Väska blixtlåsslut med många tyglager