Sidor

måndag 23 november 2015

Supergott och glutenfritt, black bean chiabrownies

Det där med att inte tåla gluten och/eller laktos verkar ju lite jobbigt, och orättvist. Det krånglar ju till saker och ting, och utbudet verkar ju inte direkt överväldigande när det gäller t.ex fikabröd. Så när jag råkade hitta receptet på black bean chiabrownies var jag ju tvungen att testa, och baka till vännen M som inte tål gluten.

Bönor och choklad, låter lite skumt kanske, men smeten var suuupergod, och smakade inte annat än choklad. Ja alltså, jag var ju tvungen att testa :) Receptet kommer från ICA, men jag har kopierat in det i inlägget, för man vet ju aldrig om/när en länk slutar funka.

Bronies av svarta bönor och choklad

  • 1 burk kokta svarta bönor (à ca 400 g)
  • 3 ägg
  • 2 1/2 msk kokosolja eller olivolja
  • 2 msk chiafrön
  • 1 dl kakao
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 1/2 dl kokossocker eller rårörsocker
  • 150 g mörk choklad (60 %)

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj en ugnssäker form, ca 26 x 20 cm.
  3. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.
  4. Lägg bönorna i en matberedare och mixa slätt. Tillsätt övriga ingredienser utom chokladen och mixa till en slät smet.
  5. Hacka chokladen och smält över vattenbad eller i mikro. Häll ner i smeten och mixa snabbt ihop.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda i mitten av ugnen 30–35 minuter. Känn med en provsticka om kakan är klar. Stickan ska vara torr. Låt svalna. Skär i 24 bitar

Jag körde på den längre tiden men det blev lite torrt. Trots att jag inte själv gillar kletiga kakor så ska jag vara lite modig nästa gång :) och korta ner tiden.


Sen behöver man också en tom plastburk, papper i lite olika färger och en blomstans... Ja jag var ju tvungen att paketera godbitarna lite :)

Piffad plastburk